Valdrin: Effigy Of Nightmares

Valdrin is een Amerikaanse melodic black metal band die in 2007 werd opgestart als Dawn Of Wolves en sinds 2010 onder de huidige naam opereert. Met ‘Effigy Of Nightmares’ is het gezelschap dat tegenwoordig bestaat uit James Lewis (bass), Ryan Maurmeier (drums), Carter Hicks (vocals, gitaar, keyboards) en Colton Deem (gitaar) aan zijn derde full-album toe. ‘Effigy Of Nightmares’ telt slechts zes tracks die samen goed zijn voor iets meer dan een uur intense black metal. Maar voor ons part mag dit heel duidelijk veel meer zijn! Als we afgaan op dit werkstuk dan spijt het ons enorm dat de eerste twee full-albums van Valdrin – ‘Beyond The Forest’ (2014) en ‘Two Carrion Talismans’ (2018) – onder de radar van MUSIKA zijn doorgebroken. Om maar te zeggen dat we intens genieten van wat Valdrin hier op ons loslaat. ‘Gates Of Hospice’ opent sfeervol met een mysterieuze dreiging, waarna piano het dreigende effect behoudt. Mysterieuze vocalen en wat bombast brengen deze track naar een zorgvuldig opgebouwd eindstation. Nog even laten de heren je in het ongewisse maar dan gaat het verschroeiend vooruit met snedige riffs, klaterende drumpatronen en rauwe vocalen. Een dreigende duisternis overvalt je zonder dat de heren het melodieuze aspect uit het oog verliezen. Track na track – je krijgt er nog vijf te verwerken na de “intro” – gaan de heren verder met hun gitzwarte dreigende geluidsmuur waarin een furieuze kracht aan pakkende en beklijvende melodieën wordt gekoppeld. Wij kunnen er alvast geen genoeg van krijgen en laten het schijfje, eens het de cd-speler haalt, zichzelf keer op keer herhalen. Black metal fans in het algemeen hebben geen excuses meer: die moeten deze ‘Effigy Of Nightmares’ van Valdrin absoluut in huis halen.

Luc Ghyselen (95)

Blood Harvest

Tracklist: 1. Gates Of Hospice 2. Exsanguination Tunnels 3. Red Burning Candles Of Hatred 4. Serpentine Bloodhalls 5. Basilisk Of Light 6. Down The Oubliette Of Maelstrom