Tyrant: Hereafter

Er zijn al heel wat bands die voor de naam Tyrant hebben gekozen, maar de Tyrant die nu voor het album ‘Hereafter’ heeft gezorgd is misschien wel de oudste van allen. Dit Tyrant ging immers in 1978 van start. Na een demo (in 1982), deed de band heel wat stof opwaaien in 1985 toen het eerste full-album, ‘Legions Of The Dead’ (Metal Blade Records), op de markt kwam. Ook opvolger ‘Too Late To Pray’ (Metal Blade Records, 1987) bleek in schot in de roos. De uiterst traditionele heavy metal van het gezelschap laveerde tussen speed metal, doom en glam metal door zonder ergens echt thuis te horen, zodat Tyrant een beetje een buitenbeentje bleef. Een derde full-album liet op zich wachten tot in 1996 ‘King Of Kings’ op de markt kwam. Maar nu was de sound van Tyrant al totaal niet hip meer en eigenlijk bleef het album onder de radar van vele heavy metal fanaten steken. Het bleek ook de doodsteek voor Tyrant want, met uitzondering van wat concerten of festival appearances, hoorden we zo goed als niets meer van het gezelschap. Het is dan ook bijna uit het niets dat we deze ‘Hereafter’ in onze mailbox vonden. En wat blijkt? Tyrant is nog het nog steeds niet verleerd en nog niets veranderd op gebied van sound. Nog steeds krijgen we uiterst traditional heavy metal – of moeten we zeggen old school heavy metal – geserveerd, met knipogen naar doom. Een heel krachtige en solide basis draagt de sound van het huidige gezelschap – Greg May (bass), Rocky Rockwell (gitaar), Ronnie Wallace (drums) en Robert Lowe (vocals) – waar stevige riffs (die meermaals aan Black Sabbath doen denken) het framewerk vormen. Krachtige vocalen en goede gitaarsolo’s maken het af. Op vernieuwingen moet je echt niet rekenen, wel op uitstekend gebrachte heavy metal die zo eind jaren zeventig / begin jaren tachtig op de markt konden zijn gebracht. Een traditionele intro, hier ‘Tyrant’s Revelation 4’ gedoopt, mag openen en daarna steken de heren echt van wal en houden je de komende tijd – iets meer dan vijftig minuten – in de ban van knap opgebouwde nummers. Mooi is ook het feit dat Shadow Kingdom Records dit werkstuk op vinyl aan biedt en niet als cd. Zo is nog een extra link gelegd met het verleden.

Luc Ghyselen (80)

Shadow Kingdom Records SKR169LP

Tracklist: 1. Tyrant’s Revelation 4 2. Dancing On Graves 3. The Darkness Comes 4. Fire Burns 5. Hereafter 6. Pieces Of Mine 7. Until The Day 8. When The Sky Falls 9. Bucolic 10. Beacon The Light 11. From The Tower