Façade: The Eternal Dance

‘The Eternal Dance’ is het tweede full-album van het Nederlandse doom gezelschap Façade. De band werd in 2011 opgestart. Een eerste titelloze twee tracks tellende ep werd in 2013 op de markt gebracht, maar het was wachten tot het eerste full-album van de heren, ‘Loathe’ (2017), vooraleer er echt over Façade werd gesproken. Zes vrij lang uitgesponnen tracks, niet echt een uitzondering bij doom, zorgden voor een kleine vijftig minuten luisterplezier. Een split met het eveneens Nederlandse Locus Amoenus un 2018 ging ons onopgemerkt voorbij. Nu is het zestal er terug met dit vijf tracks tellend tweede full-album. Dit keer is het een soort van conceptalbum geworden en die zin dat het leven en de dood een steeds wederkerende cirkel is. Vandaar ook de keuze voor de Hindoe godin Kali op de cover die zowel beschouwd wordt als moeder (en brenger van nieuw leven), als een brenger van vernieling en rampspoed. Ook in onze eigen levens krijgen we steeds opnieuw te maken met wisselende stemmingen die elkaar soms in ijltempo opvolgen. De opnieuw lang uitgesponnen nummers – slechts ‘Mask’ klokt af onder de tien minuten grens – laten een slepend geluid horen dat zich langzaam maar zeker in je brein binnen worstelt. Immens trage en langzame stukken worden afgewisseld met iets vlottere stukken. Zacht en hard gaan een constant gevecht aan en zorgen voor variatie en afwisselingen. Maar ook de wisselwerking tussen kracht en rust komt aan bod zodat liefhebbers van het (sub)genre hier echt wel op hun wenken worden bediend. Enig nadeel, naar onze smaak dan toch, is het feit dat er heel lange instrumentale stukken langskomen, terwijl we zelf net de beklijvende vocalen ten volle omarmen. Het afsluitende ‘Moksha’ is dan een wat vreemde eend in de bijt. Je krijgt immers een gesproken tekst te horen van Alan Watts, uit een lezing over zijn bedenkingen over de dood, waar Façade rustig klinkende muziek heeft opgezet: ook al iets waar we niet echt wild over worden.

Luc Ghyselen (60)

Independent Release

Tracklist: 1. Unmade 2. Mask 3. Ego 4. Death 5. Moksha