Marthe: Sisters Of Darkness (ep)

Ooit al gehoord van Marthe? Nu ja, het is een naam die we kennen dankzij bijvoorbeeld K3 en toevallig ken ik ook een paar andere mensen met die naam. Maar hier heb ik het over Marthe, een Italiaans project opgezet door multi-instrumentaliste en vocaliste Marzia. Het titelnummer van deze vier tracks tellende ep, ‘Sisters Of Darkness’, was eerder reeds verkrijgbaar als digitale single. Zodoende kon je al eerder kennis hebben gemaakt met de sound die Marthe neerzet op deze ep: heavy metal en doom. Dit is op deze ep dus niet anders. En muzikaal heb ik eerlijk gezegd niet te klagen: het voelt allemaal vertrouwd aan zij het dat het in een lichtjes verpakking wordt gestoken. Ik bedoel maar: het lijkt net alsof ik veel van wat hier hoor al eens eerder heb gehoord, maar dan met net iets andere accenten. Zeker op vocaal vlak zorgt Marthe ervoor dat ze toch wel anders klinkt dan veel (sub)genre genoten. Neem nu de zo goed als kinderachtige vocalen die voorkomen tijdens ‘Sisters Of Darkness’: net alsof er een of ander kinderrijmpje wordt opgezegd. Dan zorgen de heel traag op gang komende drums, pulserende bassen en krachtige riffs voor een een overduidelijk doom metal geluid. Later, tijdens ‘Ave Mysteries’ bijvoorbeeld, probeert Marzia, of moet ik toch Marthe zeggen, om te grunten en …, heel eerlijk, dat mag ze gerust achterweg laten. Maar goed, die niet waagt … Ik beschouw deze ‘Sisters Of Darkness’ dan ook als een leuk visitekaartje van een debuterende artieste waar nog veel rek op zit. De dame in kwestie zit boordevol goede ideeën die, met wat extra jaartjes ervaring, ten volle aan de oppervlakte kunnen komen. Een schitterend voorbeeld is de langst uitgesponnen track op deze ep. ‘Awake Arise Silence’ pakt je tijdens de openingsfase immers moeiteloos in met beklijvende zang, terwijl ze verder een heel indrukwekkend muzikaal werkstuk aflevert die hoop en wanhoop in een en dezelfde song verbergt. Dit is net iets meer dan elf minuten lang genieten van verschillende tempo’s, ritmes en gemoedstoestanden.

Luc Ghyselen (75)

Caligari Records

Tracklist: 1. Sisters Of Darkness 2. Married To A Grave 3. Ave Mysteris 4. Awake Arise Silence