Ysengrin: Initiatio

Het Franse Ysengrin is er reeds sinds 2005. Een pak splits en demo’s, maar ook twee full-albums, gingen deze ‘Initiatio’ vooraf. Erg veel stof deed Ysengrin, zeker in onze contreien, nog niet opwaaien. Het gezelschap zorgt voor een mix van doom, black metal en death metal, maar breekt niet echt potten, zonder dat we de band willen minimaliseren. De samensmelting van de drie eerder opgesomde elementen zorgt niet altijd voor een schitterend resultaat en het feit dat de heren ook de taal van Molière hanteren draagt niet echt bij tot onze verbeelding. Let op, als we bijvoorbeeld de eerste vier nummers echt onder de loep nemen zijn we bijvoorbeeld te spreken over opener ‘Potencée d’Or’ dat eerder folky opent om dan loodzwaar met die slepende basslijnen en dreigende drumpatronen een soort van kille duisternis te creëren waar black metal vocalen, hier voor handen, zich in hun sas voelen. Zo lusten we wel meer van die nummers (en dan kan de taal van Molière ons geen bal schelen). Het instrumentale rustige ‘Celui qui est au-dessus’ spreekt ons al veel minder aan. Het nummer kabbelt rustig verder, maar naar onze smaak weet het ook niet waarheen. ‘Pass’Age’ probeert het op nog een andere manier: doom en death metal laten samensmelten in enerzijds gearrangeerde chaos en een anderzijds te theatraal (het vrouwelijk achtergrondkoortje) georkestreerde sound. Opnieuw niet ons ding. Dan volgt ‘Mémorables (G. de Nerval – Extraits)’ waar doom opent om dan wat aan tempo te winnen, maar opnieuw te verzanden in een sound die we al eerder hoorden. De stukjes gesproken woord hadden we nog niet eerder gehad, maar … ook daar zitten we niet echt op te wachten. Nee, ons beklijven doet Ysengrin niet, integendeel, we hebben de indruk dat er hier veel en veel meer inzit. Een volgend keer (veel) beter, A.U.B.

Luc Ghyselen (65)

I, Voidhanger Records IVR 134

Tracklist: 1. Potencée d’Or 2. Celui qui est au-dessus 3. Pass’Age 4. Mémorables (G. de Nerval – extraits) 5. Ode à l’Escarboucle 6. Téménos 7. Mia Carne Sepolta 8. Monumentum 9. Pantaculum Mystagogia