Ryders Creed: Lost Souls

In Groot-Brittannië worden heel wat bands – terecht of onterecht – opgehemeld door de persmensen en een grote toekomst voorspeld. Velen van die bands raken met moeite tot op het Europese vasteland, laat staan dat ze een imposante muzikale carrière uitbouwen. Ook Ryders Creed, een viertal dat zich uitdrukt aan de hand van classic rock / hard rock, wordt door een aantal Britse perslieden de hemel ingeprezen. Wij, van MUSIKA, zijn dan soms al heel benieuwd naar zo’n band. Zo willen we je ook Ryders Creed niet onthouden. Als we dan ook nog de persinfo moeten / mogen geloven was het titelloze debuut van de band (2018) een enorm schot in de roos die door zowel pers als fans werd gewaardeerd. Excuseer ons even: wij van MUSIKA gaan niet beweren dat we elke band kennen, al bespreken we honderden albums op jaarbasis, maar van Ryders Creed hadden we tot nu toe nog nooit gehoord. Daarmee willen we zeker niet stellen dat het debuut van deze heren geen topalbum in het (sub)genre zou kunnen zijn. Daarom ook dat we deze ‘Lost Souls’ van Ryders Creed aan een aantal stevige luistersessies wilden onderwerpen. En ja met de duiding van dit gezelschap – hard rock / classic rock – zitten we al op dezelfde lijn. We krijgen elf nummers te horen die mooi worden opgebouwd, met nu en dan wat accenten Southern rock of zelfs wat blues rock, maar uiteindelijk mooi tussen de lijntjes kleurend. Goede cleane vocalen, melodieus gitaarspel, rockende riffs, krachtige basis van drums en bass, … Kortom, alles is voorhanden om de status van “the next big thing” te verantwoorden. En toch willen wij van MUSIKA wat kanttekeningen plaatsen, want zo kregen we al wat Britse bands te horen waarvan we dachten “ja, dat wordt het echt wel” en die verdwijnen uiteindelijk toch half en half, of zelfs volledig, van de radar en maken het niet écht waar. Je wil voorbeelden? We denken vooral aan Inglorious. Maar ook The Treatment, Wayward Sons, Dirty Thrills, … zitten / zaten in dat zelfde schuitje. Dat betekent echter niet dat we deze ‘Lost Souls’ van Ryders Creed een minder of een slecht album vinden, integendeel zelfs. De heren zorgen immers voor knappe rockende nummers met, zoals eerder gemeld, alles erop en eraan, maar om dan wild van de daken te gaan schreeuwen dat we “the next big thing” hebben gehoord, … nee, dat is een aantal bruggen te ver.

Luc Ghyselen (80)

Off Yer Rocka Recordings

Tracklist: 1. Memories 2. Unleashed 3. Lost Soul 4. New Beginnings 5. Believer 6. Feel The Fear 7. Chasing Dreams 8. Meant To Be 9. Cut Me Down 10. Hand In Hand With The Devil 11. Money