Breaking The Silent: Breaking The Silent (ep)

‘Thou Shalt Rise’, met dit nummer opent het Canadese Breaking The Silent hun allereerste demo / ep. Wie de band uit Edmonton vorig jaar aan het werk zag naar aanleiding van hun eerste Europese toer zal het geweten hebben: dit is een groep met een x-factor. Die x-factor heet Mariame K. Mariame is een dame met een uitstraling van hier tot in Edmonton: charmant, voorkomend, bloedmooi, ultra-energiek en bovenal gezegend met een stem die gemaakt lijkt voor het genre waarin de band opereert, speed metal. Ze zingt loepzuiver en met toch een ruw kantje eraan. Anderzijds moet we toch eerlijk toegeven dat ze geruggensteund wordt door een paar gedreven en begenadigde muzikanten, anders zouden ze live nooit zo goed kunnen klinken. Ik vermoed dat Canada het land van de opportunities aan het worden is. Het is duidelijk dat de vibes bij deze buur van de US anders liggen. Vermoedelijk heeft President Trudeau ook die X-factor waardoor hij een maatschappij lijkt te creëren waar iedereen het min of meer goed heeft en zijn ding kan en mag doen ongeacht ras, herkomst, sekse of voorkeur. Dit brengt het beste in de mens naar boven en verklaart wellicht waarom er momenteel zoveel goede Canadese metal bands zijn. Dit Breaking The Silent is nog maar net uit de startblokken geschoten en ‘Thou Shalt Rise’ klinkt als een self fullfilling uitspraak. Je voelt en je ziet gewoon dat deze band goed in zijn vel zit. Naast het openingsnummer krijg je nog twee minstens even goede nummers: ‘Cry Of Fear’ en ‘Sacrifice Of Mind’. Het zou me geenszins verbazen dat Breaking The Silent snel een contract krijgt aangeboden. Check ze gerust eens op Bandcamp en als ze nog eens uw regio aandoen, wees er dan als de kippen bij om ze te zien, want voor je het weet zijn ze supersterren.

Frederik Blieck (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Thou Shalt Rise 2. Cry Of Fear 3. Sacrifice Of Mind