Kari Rueslåtten: Sørgekåpe

‘Sørgekåpe’ is het achtste album van Noorse pop-folk diva Kari Rueslåtten. Kari is vrij bekend in eigen land, maar veel minder buiten Noorwegen. Niettemin ligt Kari aan de wieg van het female fronted gothic / doom genre. Third & The Mortal was haar eerste band, waarmee ze in ’94 het legendarische debuut ‘Tears Lead In Earth’ uitbracht. Dit was nog voor Nightwish, Tristania, Theatre Of Tragedy, Trail Of Tears , etc. Alleen The Gathering ging hen in zekere zin vóór. Kari zelf hield het voor bekeken na één album en één ep. Niet weinig daarna bracht ze haar debuut, ‘Spindelsinn’, uit dat onlangs terug werd heruitgebracht. Kari brak nogal radicaal met haar verleden en koos consequent voor pop met invloeden uit Noorse folk. Misschien zijn er nu lezers die denken dat we bij MUSIKA de verkeerde kant opgaan door een pop plaat te bespreken. Dit laat ik geheel aan de interpretatie van de lezer over. Bij MUSIKA zijn vele reviewers echter niet vies van een uitje richting folk, blues, dark pop, of een ander niet-metal genre. Niets leuker dan een beetje variatie en als het muziek betreft soms een beetje ingetogenheid. Ik vermoed dat u vlak voor het slapengaan ook niet meer naar thrash, death, black of technical death luistert. ‘Sørgekåpe’ is de ideale soundtrack bij een boek en een glaasje wijn of een streekbiertje: mooi, ingetogen, rustgevend, wegdromend, etc. Bedenk er gerust zelf uw adjectief bij. Het tweede nummer, ‘Svever’, vond ik wat minder, maar openingsnummer ‘Sørgekåpe’ blijkt dan ook het betere nummer van het album te zijn, samen met de pakkende afsluiter ‘Storefjell’. U had het wellicht al door dat alle negen nummers in het Noors gezongen zijn. Het is al van ‘Spindelsinn’ geleden dat dit het geval was. Maar eigenlijk maakt dat niets uit. Integendeel; wat mij betreft voegt dat alleen maar toe aan de identiteit van de popster Kari. Je verwacht van Heilung of Wardruna toch ook niet dat ze in het Engels zingen. Nee, Kari is er wederom in geslaagd een degelijk album af te leveren en mag gerust op dit elan verder blijven muziek maken. Alleen hoop ik stiekem dat ze heel snel terug op een podium te zien zal zijn. Ik mag dan wel mijn pak zakdoeken niet vergeten om het droog te houden, want wat deze dame live brengt is van een uitzonderlijke schoonheid.

Frederik Blieck (85)

Spindelsinn Recordings

Tracklist: 1. Sørgekåpe 2. Svever 3. Månen Lyser Ned 4. Når Mørket Faller 5. Blind 6. Alt Brenner Nå 7. Savn 8. Øye For Øye 9. Storefjell