Hail Spirit Noir: Eden In Reverse

Met ‘Eden In Reverse’ is het Griekse Hail Spirit Noir aan zijn vierde full-album toe sinds de opstart in 2010. De heren maken een wat ongebruikelijke sound daar ze mix van krautrock, progessive rock en psychedelica kruiden met wat black metal. Al blijft dat laatste ingrediënt tot een minimum beperkt. ‘Eden In Reverse’ telt zeven tracks die goed zijn voor een kleine drie kwartier luisterplezier. De vrij korte opener ‘Darwinian Beasts’ zet meteen de toon. Rustgevende vocalen, veel keyboards en synths, knipogen naar een band als Yes – maar vooral naar Vangelis – en dus een gezapige binnenkomer. ‘Incense Swirls’ krijgen dankzij de drums wat meer kracht bij, maar toch zijn het opnieuw de vocalen, die pakken rust uitstralen, en de opbouwende keys en synths die het geluid het meest bepalen. Het lijkt wel de blauwdruk voor het volledige album. Toch komen ook andere accenten aan bod zoals de goed als a capella vocalen tijdens de openingsfase van ‘Crossroads’, waarna het nummer meer tempo en drive mee krijgt dan alle voorgaande nummers samen. Daarna neemt men eigenlijk de draad terug op en wordt je meegevoerd op een rustgevende muzikale trip die je het jachtige leven een tijdlang doet vergeten (‘Blind Spot’), terwijl ‘The First Ape On New Earth’ opnieuw wat meer vaart en kracht mee krijgt zonder dat het nummer echt uit de band springt, want opnieuw zijn het de rustig klinkende vocalen en de vele keys en synths die de aandacht opeisen. Voor een pak liefhebbers meteen ook de sterkte van Hail Spirit Noir, voor ondergetekende eisen die keys en synths te veel aandacht op. Meteen dus ook de reden dat ik niet echt op de banken sta te springen bij deze ‘Eden In Reverse’, al kan je dankzij deze trip je misschien een tijdlang in een andere (rustiger?) wereld wanen.

Luc Ghyselen (70)

Agonia Records ARLP 193

Tracklist: 1. Darwinian Beasts 2. Incense Swirls 3. Alien Lip Reading 4. Crossroads 5. The Devil’s Blind Spot 6. The First Ape On New Earth 7. Automata 1980