Akolyth: Akolyth

Achter de naam Akolyth schuilt een zekere Ebbe die al een tijdje actief is met black metal en drone projecten als Gyvt, Drey, Mezsahs en dus ook onder de naam Akolyth. Amor Fati Productions brengt nu het titelloze debuut uit onder de naam Akolyth. Je krijgt vier lang uitgesponnen tracks te horen die terug grijpen naar de black metal van begin jaren negentig. Het geheel klinkt dus grauw, donker en dreigend. Maar terwijl vele bands daar toch nog iets speciaals kunnen uit distilleren, klinkt Akolyth in onze oren eerder rudimentair en vooral erg grauw. We geven het eerlijk toe: wij zijn fan van black metal en hebben al heel wat nieuwe bands “ontdekt” in het (sub)genre die ons enorm kunnen bekoren, maar deze Alkolyth kunnen we met de beste wil van de wereld daar niet bij onder brengen. Opgelet: we hebben ook al heel wat mindere albums gehoord in het (sub)genre, maar als we een eindevaluatie voor deze vier tracks moeten maken, komen we tot de vaststelling dat geen van de lang uitgesponnen nummers – ze klokken alle vier af boven de grens van de negen minuten – ons echt kan bekoren en dat onze aandacht geregeld wegdrijft. We moeten dan ook toegeven dat we hier meer hadden van verwacht, dat er nog heel wat werk aan de winkel is, en eigenlijk dat we de productie ook maar zus en zo vinden. Kortom, Ebbe of Alkolyth of …, duik opnieuw de oefenruimte binnen en zet alles nog eerst eens goed op een rijtje voor je een tweede full-album onder de naam Alkolyth op de wereld loslaat. Tja, je ontdekt niet elke dag, week of maand een nieuwe parel.

Luc Ghyselen (55)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. A Work Of Ages 2. The Night, The Fog 3. What Dwells Between Fractured Worlds 4. To Become His Doorway