Tuple: Wooden Box

Tommi “Tuple” Salmela is een Finse vocalist die naam opbouwde met o.a. Tarot en Lazy Bonez. De man werd onlangs vijftig en dat wilde hij eens stevig in de verf zetten aan de hand van een eerste full-album onder eigen naam. In gitarist / componist Riitis vond hij een gedroomde partner die hier tekent voor elf nummers die gebaseerd zijn op het leven van Tuple. Een groepje muzikanten aangevuld met tal van gasten – en daar zitten een paar grote namen (o.a. Marco Hietala en Tony Kakko) tussen – zorgen hier voor knap uitgevoerde en gebrachte nummers die een mix vormen van hard rock, melodic rock en AOR. Namen als Journey en Boston sijpelen binnen als het om referentiepunten gaat. Velen weten het dan al: heel melodieuze rockende nummers waar het vocale aspect de hoofdrol in speelt. En dat is hier overduidelijk het geval zonder dat de overige muzikanten ook hun deeltje van de spotlight niet opeisen. Een knappe gitaarsolo hier, een mooie pianolijn daar, een fantasievol keyboard accentje op nog een andere plaats, …: het komt allemaal terug in de nummers op deze ‘Wooden Box’. Ondergetekende zelf laat het allemaal op zich af komen en mag op tijd en stond goedkeurend mee knikken, maar veert nooit echt recht. – Over compleet uit het dak gaan, zal ik maar zwijgen. – De reden is simpel: ik heb het graag stukken krachtiger en steviger. Dat neemt niet weg dat liefhebbers van het (sub)genre hier van zullen smullen, want, eerlijk is eerlijk, de nummers zijn goed opgebouwd en gearrangeerd, worden heel knap gebracht en zouden, indien ze de kans krijgen op tal van radiozenders, kunnen uitgroeien tot heuse radiohits. Dus indien je zin hebt in uitstekend gebrachte aanstekelijke melodic rock, dan is deze ‘Wooden Box’ van Tuple een erg knappe luistertip.

Luc Ghyselen (82)

AOR Heaven aor 00208

Tracklist: 1. Wooden Box 2. Demon Alcohol 3. Together 4. Fucking Beautiful 5. Kryptonite 6. In These Attitudes 7. Too Far Gone 8. Miracle 9. Get With The Program 10. Rocking Chair 11. Pretty Much Perfect