Chris Rosander: King Of Hearts

Christian Rosander is een 22-jarige muzikant en songwriter uit Örnsköldsvik, Zweden. Hij heeft ongeveer elf jaar muziek gestudeerd, waarvan drie jaar op de middelbare school en twee jaar op de universiteit. Sinds hij veertien jaar oud was, schreef hij liedjes in het AOR / melodic rock en Westcoast rock genre. Zijn belangrijkste invloeden zijn onder andere Toto, H.E.A.T, Queen, Chicago, Def Leppard en zijn dus ook een belangrijke inspiratiebron voor zijn muzikale werk. Rosander’s muzikale werk omvat artiesten en bands als Michael Ruff, Paulo Mendonca, Frank Ådahl en X-Romance. Op 26 juni 2020 brengt hij zijn eerste solo-album ‘King Of Hearts’ uit. Alhoewel hij alle vocalen, keyboard, gitaar, drum en percussie voor eigen rekening nam, schreef en produceerde hij alle nummers zelf tussen de herfst van 2017 en begin 2020. Enkel P-O Sedin (Perfect Plan) speelt bas. De opnames van dit album begonnen in het najaar van 2017 toen hij nog studeerde aan de universiteit. Peo Hedin zorgde voor de mix in Orange Monkey Studio. De opener ‘Online’ zorgt dat nagenoeg elke troef meteen uitgespeeld wordt. De vocale lijnen die in dit knappe arrangement naar voor komen, ondersteunen prachtig het gitaarwerk, dat opmerkelijk maar niet opdringerig aanwezig is. Het vlotte ‘She’s A Killer’ gaat in dezelfde trend verder, maar bij ‘Don’t Look Back’ krijgen we een vleugje Toto. Menige meisjesnamen hebben eerder al vaak voor mooie liedjes gezorgd, en het melodieuze ‘Angelina’ is een bevestiging hiervan. Dat vleugje Toto is terug te merken bij ‘Can’t Let Go’ en ‘Could This Be Love’, die het tevens iets rustiger weten te brengen. Echt rustig wordt het pas bij ‘Price Of Love’, die het grootse van de ballad weet te strikken. De intro van ‘Only For The Night’ doet me denken aan de vele series die de eighties kenmerken. Kwestie van een eighties gevoel zit dat zeker goed. Na het tragere en soms progressieve ‘Crossroads’ krijgen we nog ‘King Of Hearts’, die de klasse terug oproept. Anton Frengen werd gevraagd om de gitaarsolo te spelen. De vrolijke afsluiter ‘No Destination’ kent terug wat verfijnd gitaarwerk. Op slechts tweeëntwintig jarige leeftijd al dergelijke albums maken, het is voor weinigen weggelegd. De knipogen naar zijn voorbeelden zitten zelden ver weg en zijn vaak herkenbaar. In vele nummers voel je de kwaliteit naar boven komen, maar het tweede gedeelte van het album mocht wat mij betreft wat meer pit hebben, ik had het allemaal wel eens gehoord. Toch weet deze Zweed het naar zijn hand te zetten en door het brede bereik zullen velen dit vlot toegankelijke debuut met open armen ontvangen.

Rocking Klingon (84)

AOR Heaven aor 00207

Tracklist: 1. Online 2. She’s A Killer 3. Don’t Look Back 4. Angelina 5. Can’t Let Go 6. Could This Be Love 7. Price Of Love 8. Only For The Night 9. Crossroads 10. King Of Hearts 11. No Destination