Vandenberg: 2020

Liefhebbers van classic hard rock, classic rock en / of traditional heavy metal kennen ongetwijfeld de naam Vandenberg. Velen kennen ongetwijfeld het verhaal achter de band, maar toch volgt nu nog een stukje geschiedenisles. De band Vandenberg kwam tot stand nadat Teaser, de vorige band van gitarist Adriaan (Adje) van den Berg, ontbonden werd. We schrijven 1980. Adriaan startte kort daarna een band met zijn eigen naam als uitgangsbord: Vandenberg. Het zelf getitelde debuut zorgde al meteen voor heel wat opschudding en vooral de single ‘Burning Heart’ gooide hoge ogen. Het zorgde ervoor dat Vandenberg concerten mocht openen van kleppers als Kiss, Ozzy osbourne, Scorpions, Micheal Schenker en Rush. Opvolger ‘Heading For A Storm’ (1983) deed het minder goed en na ‘Alibi’ (1985) viel het doek over Vandenberg. Voor Adriaan geen probleem want hij werd ingelijfd bij Whitesnake, een band waarmee hij dertien jaar lang op pad ging. Onder de naam Vandenberg’s Moonkings zorgde Adje sinds 2014 intussen ook al opnieuw voor drie full-albums. En nu haalt hij de naam Vandenberg terug van onder het stof. Met vocalist Ronnie Romero haalt hij in ieder geval een sterke en krachtige zanger aan boord. Op bass vinden we Randy van der Elsen en op drums Koen Herfst. Meteen een kwartet die de nodige ervaring kan voorleggen. En op het eerste werkstuk, ‘2020’, van dit viertal krijg je tien tracks te horen die de hoogdagen van bands als Whitesnake en Rainbow doen herleven. Krachtig, melodieus met veel ruimte voor spetterend gitaarwerk en sterke vocalen. En dat is precies wat je hier te horen krijgt. Geen van de nummers lijkt, naar onze smaak althans, een vullertje te zijn. We zijn in de ban van het snedige gitaarwerk (liefhebbers van luchtgitaar zullen meer dan in de wolken zijn), de krachtige en soepel vocalen die ergens het midden houden tussen die van (een jonge) David Coverdale en Ronnie James Dio (meebrullen is dus ook al toegestaan) en de solide ritmesectie (ja, ook headbangen kan je van harte doen). Opvallend is een nieuwe bewerking van het succesvolle ‘Burning Heart’ en het feit dat Rudy Sarzo en Brian Tichy als gasten fungeren. Meer woorden willen we hier niet aan toevoegen: liefhebbers van classic hard rock, classic rock en / of traditional heavy metal weten hiermee immers al genoeg.

Luc Ghyselen (90)

Mascot Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Shadows Of The Night 2. Freight Train 3. Hell And High Water 4. Let It Rain 5. Ride Like The Wind 6. Shout 7. Shitstorm 8. Light Up The Sky 9. Burning Heart 10. Skyfall