Acârash: Descend To Purity

Uit de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo is Acârash afkomstig, een gezelschap dat in 2016 werd opgestart en zich als doel stelt om een dreigende mix van onheilspellende rituele doom en black metal op de mensheid los te laten. En of het de heren hiermee lukt! ‘Descend To Purity’ is na ‘In Chaos Becrowned’ (2018) het tweede full-album van Acârash. ‘In Choas Becrowned’ was voor ondergetekende al een immens schot in de roos en wat uw dienaar betreft: daar doet deze ‘Descend To Purity’ in niets voor onder. Een onheilspellende dreiging neemt vanaf de eerste tonen van opener ‘Desecnd To Purity’ bezit je van gemoedstoestand. Net alsof de heren je onderdompelen in een duister en koud bad vol zwartgalligheid die enkel door occulte sekten wordt gebruikt. Het geheel werkt verstikkend en knijpt je langzaamaan volledig leeg om je tenslotte achter te laten in complete koude duisternis. Maar het werkt verslavend en na een eerste ronde van net geen veertig minuten, heb je nog slechts een actie in huis: de repeat toets van je cd-speler opnieuw indrukken voor een volgende ronde. Hier en daar proberen de heren met wat melodieuzer klinkend gitaarspel wat lichtstralen in de duisternis te laten doorsijpelen, maar die worden dan omringd door op doom geënte basslijnen en sluimerende drumpatronen zodat die lichtstraaltjes je nooit echt bereiken. Codewoorden blijven hier dus occult, duisternis, koud en dreiging. Ja, je hebt het goed begrepen: tere en / of gevoelige zieltjes zullen niets moeten weten van deze ‘Descend To Purity’, liefhebbers van zwartgeblakerde occulte dreiging daarentegen zullen net niet in zwijm vallen voor Acârash.

Luc Ghyselen (95)

Dark Essence Records KAR 193

Tracklist: 1. Descend to Purity 2. Satanic Obsession 3. Desecrate. Liberate 4. Goat, Skull, Ritual Circle 5. Below Ceremonial 6. Three Knives Cold 7. Steel Hunter 8. Red Stone Betrayal