Ols: Widma

Ols is een project van Anna Maria Oskierko die componeert, arrangeert, teksten schrijft, zingt en instrumenten speelt. Ols’ muziek is het gemakkelijkst te omschrijven als donkere neofolk met invloeden uit ambient en atmosferische black metal. Vergelijk het gerust met Wardruna, Nyttland of Heilung, maar dan anders. De zang is in het Pools, maar laat dat u zeker niet afschrikken. Dit vrij korte album opent met het gelijknamige ‘Widma’ dat meteen de toon zet. Als je al triestig of depri was, dan ga je hier zeker niet vrolijk van worden. ‘Starucha’ opent als de soundtrack van je persoonlijke executie, zelden een paar drums zo indringend horen klinken. Gelukkig nemen een paar welgezinde nimfen het initiatief om een lieflijke zang in te zetten, want anders zou het een pikdonkere dreigend nummer geworden zijn. Nu krijg je een Heilung-gevoel. Mooi in zijn eenvoud. ‘Siostry’ gaat op hetzelfde elan door. ‘W ciemny las’ is iets braver en zou perfect passen in menige soundtrack. ‘Ziarenko’ leunt aan bij ‘Widma’ qua sfeer. De zang ligt volledig in lijn met bijvoorbeeld ‘Starucha’. ‘Drzewa dawno zmarły’ klinkt dromerig en op die manier slaagt Ana Maria er toch in om ondanks de eenvoud veel variatie te brengen. ‘Ukojenie’ begint zoals een Dead Can Dance nummer zou kunnen klinken in het Pools. Denk dan even Lisa Gerrard weg aub. ’Pod Iodem’ is de afsluiter en wederom krijgen we iets qua sfeer die we nog niet gehad hebben, maar toch perfect integreert met de rest. Anna Maria is een begenadigde artieste die de stilte perfect weet op te vullen zonder aan overdaad te doen en je toch met een vol gevoel achter te laten. Als je ‘Folksange’ van Myrkur in huis hebt, neem er dan deze bij. Beluisteren kan op de bandcamp site van Ols.

Frederik Blieck (85)

Pagan Records

Tracklist: 1. Widma 2. Starucha 3. Siostry 4. W ciemny las 5. Ziarenko 6. Drzewa dawno zmarły 7. Ukojenie 8. Pod lodem