With The End In Mind: Tides Of Fire

With The End In Mind is een Amerikaans project van ene Alex F. dat in 2013 van start ging. Een eerste teken van leven, althans wat betreft releases, gaf With The End In Mind in 2013 middels een drie tracks tellende ep die al vlug werd opgevolgd middels ‘Tresholder’, … een drie tracks tellende ep. In 2016 volgde dan met ‘Unraveling; Arising’ een eerste full-album. Nu is With The End In Mind klaar met een tweede full-album. ‘Tides Of Fire’ telt slechts drie tracks maar klokt wel af op een tijdsduur van meer dan drie kwartier. Opener ‘Set The Cavernous Soul Alight’ behapt net iets meer dan achttien minuten en dompelt je onder in een eigenzinnige creatie post black metal. Dat betekent heel lang uitgesponnen rustige fragmenten die worden afgewisseld met immens hevige black metal erupties zodat een je de hele tijd onder invloed staat van het enorme contrast tussen dreigende heftigheid en eerder sfeervolle, rust brengende fragmenten. De tweede track, ‘May The Name Of Truth Be Fire’, is heel anders van opvatting. Het is ook een “kort” nummer geworden met nog geen zeven minuten. Alex declameert hier zijn tekst terwijl er muzikaal veel minder te beleven valt dan in de openingstrack. Echt wild worden we hier niet van al heeft het wel iets aanstekelijks zodat we de titel best wel luidop willen mee scanderen. ‘Returning, Reclaiming’ is dan weer meer ons ding. Iets meer dan tweeëntwintig minuten wordt je meegevoerd op een muzikale trip waar opnieuw contrasten worden gelegd in tempo’s, ritmes en gemoedstoestanden. Toch zorgt de schreeuwerige stem van Alex er uiteindelijk voor dat we niet helemaal mee gaan in zijn muzikaal verhaal. Maar, dat geven we grif toe, With The End In Mind, zorgt met deze ‘Tides Of Fire’ voor een knap staaltje post black metal waarin contrasten mooi worden afgewisseld en opgebouwd tot een stevig geheel. Toch raden we eerst een luisterbeurt (of twee) aan vooraleer tot aanschaf over te gaan.

Luc Ghyselen (75)

Avantgarde Music

Tracklist: 1. Set The Cavernous Soul Alight 2. May The Name Of Truth Be Fire 3. Returning, Reclaiming