Yune: Agog

Allereerst even dit voor wie enkel luistert naar zware metalen: stop nu met lezen, dit is niks voor jou. Voilà, dan nu over naar Yune, een vijfkoppige band uit Aarhus (Denemarken). Met ‘Agog’ gooien ze hun eerste album op de markt. De band bestaat een goede drie jaar en heeft behoorlijk wat optredens in het thuisland op haar actief. Terugkerend thema op ‘Agog’ blijkt te vinden in de woestijn. Geen idee welke link een band uit het hoge noorden heeft met de woestijn maar het zou te maken hebben met de metafoor dat schijnbaar hopeloze situaties waar je probeert uit te raken zonder te weten of de sprankel hoop aan de horizon een oase is of een luchtspiegeling. Opener ‘Ørkensangen’ begint veelbelovend met een sterke melodie die gebouwd is rond de slepende gitaren en steun krijgt van wat we vermoeden een cello te zijn. De titel is vertaald “het woestijnlied”. De zang is bijzonder rustig en neigt naar ons gevoel eerder richting shoegaze dan indie. Op ‘Odd one out’ krijgt één en ander een vervolg in de vorm van zweverige, psychedelisch aandoende gitaar en dito zang. Technisch zit alles behoorlijk professioneel in elkaar en het vijftal tracht middels keyboards en een arsenaal aan toegevoegde geluiden (geen idee of het allemaal uit de keys komt dan wel of er effectief instrumenten gebruikt zijn) de luisteraar te imponeren. Ook in de productie is duidelijk veel werk gestoken, maar misschien té. Het klinkt ons allemaal een beetje té en vooral té afgeborsteld. Onze aandacht gedurende de ganse plaat vasthouden is niet gelukt moeten we bekennen en dat komt voornamelijk door het nogal zeurderige zangstemmetje dat gedurende de ganse plaat op hetzelfde veelal hoge toontje klinkt. De eerste nummers is het allemaal nog best ok maar we blijven de hele tijd wachten op het moment dat het album openbreekt. Het blijkt wachten op Godot. Het resultaat is dat vanaf het vierde nummer ‘Part 2’ we het grofweg saai beginnen vinden en dat dus ondanks alle inspanningen zoals eerder gezegd. Kortom geen spek voor onze bek. Wie op zoek is naar dolende zielen die zich omgeven weten door psychedelisch aandoende gitaar en andere instrumenten om zich samen in een collectieve depressie te storten, moet deze plaat zeker eens beluisteren. Wie pakkende riffs, beukende drums en een verwoestende zang hoopt te vinden, kan niet ver genoeg rond Yune heen lopen.

K.H. (60)

Crunchy Frog Records

Tracklist: 1. Ørkensangen 2. Odd One Out 3. Low 4. Part 2 5. Maple 6. Running Down the Hourglass 7. Unna 8. Copy of You 9. Gold 10. Far Gone