Wolftooth: Valhalla

Het Amerikaanse Wolftooth, opgestart in 2017, wordt veelal in het vakje heavy metal / doom geplaatst. Wij, van MUSIKA, willen daar eigenlijk absoluut de toevoeging stoner bij plaatsen, want Wolftooth klinkt in onze oren toch veel meer, we zeggen maar iets, Orange Goblin, dan, en opnieuw kiezen we lukraak een naam, Judas Priest. Ja, over de term doom zullen we niet al te moeilijk doen, bands als Black Sabbath, Grand Magus en zelfs The Sword sluiten hier veel beter op aan dan gelijk welke naam je uit de traditional heavy metal aan dit gezelschap wil koppelen. Met ‘Valhalla’ is het viertal – Terry McDaniel (bass), Jeff Cole (gitaar), Johnny Harrod (vocals, drums) en Chris Sullivan (vocals, gitaar) – toe aan zijn tweede full-album. Het titelloze debuut (uit 2018) kon al op lovende reacties rekenen en dit zal met deze opvolger enkel maar groeien. Hopelijk gooit dat Chinese beestje (beter gekend onder de naam “corona”) niet te veel roet in het eten, want met deze ‘Valhalla’ zorgt het kwartet wel voor een heel knap zij het (sub)genre gebonden album. Het tien tracks tellend album gaat aarzelend van start. ‘The Lamentation Of Frigg’, de intro van dit werkstuk, is een mooi opgebouwd stukje instrumentale muziek, die zowel dromerig als beklijvend als melodieus klinkt. De band smijt pas echt zijn troeven op tafel met de start van ‘The Possession’, een gedreven nummer waarin je ook duidelijk elementen uit doom – check de rollende basslijnen – in ontdekt. Ook het vocale aspect sluit aan bij de grondleggers van doom (en daarmee bedoelen we hier Black Sabbath). Daarna gata het viertal mooi en vakkundig verder met stevige en krachtige nummers waarop het heerlijk headbangen is. Het tempo ligt nooit afschrikwekkend hoog en sluit dus nauw aan bij doom / stoner. En wat meer is, track na track knikken we hier bij MUSIKA goedkeurend mee: als dit geen referentie is om, indien je fan het (sub)genre bent, dit minimum aan een luisterbeurt te onderwerpen, dan weten we het niet meer! Nee, alle gekheid op een stokje, met ‘Valhalla’ zorgt Wolftooth voor een heel knap, zij het genre gebonden album. Wij zijn alvast overtuigd en zijn er ook zeker van dat velen ons zullen volgen! Liefhebbers van Black Sabbath moeten er maar eens ‘Crying Of The Wolves’ op na trekken. Maar hey, nu doen we vele andere nummers oneer aan.

Luc Ghyselen (90)

Ripple Music

Tracklist: 1. The Lamentation Of Frigg 2. The Possession 3. Firebreather 4. Valhalla 5. Fear for Eternity 6. Scylla & Charybdis 7. Molon Labe 8. Crying Of The Wolves 9. The Coven 10. Juneau