Katapult: A fistful Of Truth (ep)

Indien u nog nooit gehoord heeft van Katapult hoeft u nog niet te wanhopen. Met ‘A Fistful Of Truth’ zijn ze pas aan hun proefstuk toe. Zanger Johan Norström kennen we van de Zweedse band Terrortory (niet te verwarren met Territory), gitarist Florian Moritz is vooral bekend van de Zwitserse band Arcturon. De samenwerking is bijzonder toevallig tot stand gekomen waarbij de heren – zoals zo vaak gebeurt – zeiden dat ze samen een band moesten starten. In dit uitzonderlijke geval is het niet enkel bij loze woorden gebleven maar zijn ze elkaar ideeën en riffs blijven doorsturen hetgeen uiteindelijk tot deze ep heeft geleid. Van een volwaardige band is zelfs nog geen sprake. ‘A Fistful Of Truth’ bevat vier nummers en zal wellicht enkel digitaal worden uitgebracht. Qua stijl situeert de band zich voornamelijk in de categorie trash metal al zijn er ontegensprekelijk hardcore elementen te ontdekken. Hoewel het altijd gevaarlijk is vergelijkingen te maken, moeten we toch spontaan denken aan Soilwork (de Zweedse invloed wellicht, zeker qua zang) maar minstens evenveel aan The Haunted en bij enkele gitaarriffs zelfs aan Testament. Let wel, Katapult is geenszins een doorslagje of een vorm van kopie van één van deze bands. Opener ‘Siege, Destroy, Annihilate’ gaat meteen verschroeiend van start met een oerbrul en dubbele basdrum. Het tempo ligt – volledig in de lijn van de trash – enorm hoog maar met de nodige aandacht voor melodie en afwisseling. ‘P.R.O.F.I.T.’ gaat onverminderd in dezelfde stijl verder. Bij de eerste twee nummers is de thematiek het kapitalisme dat onze wereld dreigt helemaal te verwoesten. Titelnummer, ‘A Fistful Of Truth’ gaat dan weer eerder over mensen die stomweg weigeren te luisteren naar enige rede. Afgesloten wordt er met ‘L’appel Du Vide’ dat het aantrekkelijke van gevaarlijke en soms ronduit stomme uitdagingen behandelt. ‘A Fistful Of Truth’ is na amper veertien minuten uitgeraasd maar heeft op die korte tijd alles en iedereen omver gemept. Doordat het zo kort duurt ben je in ieder geval geneigd op de repeatknop te duwen hetgeen je je niet beklaagt. Veelbelovend debuut voor Katapult. We kijken uit naar het vervolg hiervan.

K.H. (85)

Independent Release

Tracklist: 01. Siege, Destroy, Annihilate 02. P.R.O.F.I.T. 03. A Fistful Of Truth 04. L’appel Du Vide