Ignea: The Realms Of Fire And Death

Ignea is een speciaal geval als je het mij vraagt. Als je deze band uit Oekraïne moet omschrijven dan is progressieve death metal met oosterse invloeden verre van een slechte poging. Ignea opereert in een niche waar je weinig bands in terugvindt. Myrath en Orphaned Land zijn de meest voor de hand liggende namen. Drie elementen maken deze band uniek. Ten eerste is de manier waarop ze omgaan met death metal er één zonder zichzelf beperkingen te willen opleggen. Dus spreken van progressieve metal is zeker geen miskleun. Ten tweede hebben ze met zangeres Olga ‘Helle’ Bogdanova een klepper in eigen huis. Vergelijkbaar met Tatiana van Jinjer zingt Olga op een geheel natuurlijke manier. De clean vocals zijn adembenemend zuiver. Maar moeiteloos stapt ze over op grunts. Ten derde wordt de sound gespeend met Oosterse klanken op gepaste wijze; nergens moet je spreken van overdaad. De hoofdrollen zijn weggelegd voor de death metal sound en de vocals van Mevr. Bogdanova. De band verstaat ook de kunst om de luisteraar lang genoeg, maar nooit te lang te willen entertainen. De tien nieuwe nummers zijn ruimschoots voldoende om het enthousiasme voor deze band terug naar eenzame hoogten te tillen. Ik neem aan dat ze met ‘The Realms Of Fire And Death’ in staat moeten geacht worden om een geheel nieuw publiek aan te spreken. Ik heb geprobeerd om foutjes te vinden op deze cd, maar heb er spijtig genoeg geen aangetroffen. Dus kan ik ook niets anders dan deze plaat een hoge score te geven.

Frederik bliek (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Queen Dies 2. Чорне полум’я 3. Out Of My Head 4. Late To Be Born 6. What For 7. Gods Of Fire 8. Jinnslammer 9. Disenchantment 10. Black Flame