[Evertrapped]: The Last Extinction

Het Canadese [Evertrapped] timmert sinds 2007 aan een muzikale carrière. Sinds de start zorgde het gezelschap reeds voor drie full-albums: ‘Tales From The Supermax’ (2010), The Anomaly’ (2012) en ‘Under The Deep’ (2015). Toen droogde de inspiratie wat op, maar sinds dit jaar is er plots een overvloed aan muzikale inspiratie want het huidige vijftal – Eric Lemire (drums), Vincent Benoît (gitaar), Fred Dupuis (gitaar, vocals), James Brookes (vocals) en John Yates (bass) – zorgen nu in iets meer dan twee maanden tijd voor zo maar liefst twee full-albums waarvan ‘Re-Anomaly’ het eerste was. Wij gaven het tweede en meest recente werkstuk, deze ‘The Last Extinction’, een kans. De heren drukken zich muzikaal uit aan de hand van melodic death metal en klinken bij een eerste luisterbeurt niet slecht, maar echt overtuigd zijn we ook niet. Maar na een tweede en derde luistersessie, vallen ons toch een aantal zaken op. Alle nummers halen gemakkelijk de kaap van vijf minuten en meestal kunnen die absoluut niet boeien van begin tot einde. We gaan het hier houden met een voorbeeld: het langgerekte en afsluitende ‘Learing To Kill’ waar de heren zo veel ideeën in willen verwerken dat het niet meer om aan te horen is. Maar eigenlijk bevatten ook de overige tracks te veel ideeën. Naar onze bescheiden mening hadden de heren beter een paar van die ideeën opgespaard voor andere nummers. Een paar minder lang uitgesponnen nummers had ook voor meer dynamiek en luisterplezier gezorgd. En, misschien wel het belangrijkste minpunt naar onze smaak: we vallen absoluut niet voor de vocalen die hier eerder gebruld overkomen en ons frequent doen denken aan metalcore en / of hardcore. Kortom, ‘The Last Extinction’ van [Evertrapped] doet ons niet zo veel en zal vlug achteraan de kast belanden om door stof te verzamelen.

Luc Ghyselen (58)

Independent Release

Tracklist: 1. Sorrow (Nothing More In Between) 2. Truth Behind Disorder 3. Across The Disease 4. Titan 5. The First Machine 6. The Last Extinction 7. Illusion 8. Stillborn Era 9. Learning To Kill