Withering Surface: Meet Your Maker

Na een stilte van zo’n vijftien jaar is het Deense Withering Surface terug van weg geweest. Withering Surface werd in 1993 in Næstved opgestart. De band wordt enorm geïnspireerd door de Zweedse melodic death metal scene uit Gothenburg. Denk dus aan bands als In Flames, At The Gates of Dark Tranquility en zorgt voor een knap debuut: ‘Scarlet Silhouettes’ (1997). Dat opent heel wat deuren en er volgen nog drie full-albums en een aantal tournees vooraleer de band er in 2004 / 2005 de brui aan geeft. Sinds vorig jaar werken de heren aan nieuw materiaal en dat deed de bal rollen om het opnieuw te proberen met een lichtjes gewijzigde line-up. Op muzikaal vlak is er weinig tot niets veranderd: nog steeds brengt Withering Surface melodic death metal waarvan de roots in Zweden liggen. ‘Meet Your Maker’ telt negen nummers, goed voor zo’n drieënveertig muzikaal vertier, waar kracht en melodie samen spannen tot een vlot geheel. De mooi opgebouwde songs kennen voldoende variatie zodat het geheel gemakkelijk je aandacht vast houdt vanaf de openingstonen van het titelnummer, dat het album opent, tot de laatste noot van afsluiter ‘The Apprentice’. Een heel mooi accent wordt aangeleverd tijdens ‘I’ll Soon Be Gone’ waar de negentien jarige dochter van vocalist Michael H. Andersen, Elizabeth Gorboi Andersen, vocaal in de clinch mag gaan met haar vader. Dit levert een enorm contrast op tussen de loepzuivere engelachtig stem van Elizabeth en de diepe, wat ruwe stem van Michael. Een experiment dat eigenlijk best wel voor herhaling vatbaar is. De overige nummers kennen minder verrassingen en sluiten perfect aan bij wat de eerder genoemde Zweedse toppers in het (sub)genre als blauwdruk hebben uitgetekend. Met andere woorden: je verkrijgt mooi opgebouwde nummers met een heel stevige basis, krachtige riffs, melodieus gitaarwerk en stevige vocalen. Zodoende is deze ‘Meet Your Maker’ een mooi aanvulling geworden van een melodic death metal collectie. “Welcome back, Withering Surface”, zou ik dus zeggen. En, … laat ons geen vijftien jaar wachten op een vervolg.

Luc Ghyselen (82)

Mighty Music PMZ 417

Tracklist: 1. Meet Your Maker 2. Raised Right 3. Alone 4. Room 417 5. In a City Without Soul 6. Leaves In The Storm 7. I’ll Soon Be Gone 8. Mourning Light 9. The Apprentice