Bythos: The Womb Of Zero

Onder de naam Bythos krijgen we een eerste full-album van een nieuw samengesteld gezelschap die al een tijdlang de klappen van de muzikale zweep kent. Bythos wordt immers gevormd door M.S. (vocals – Behexen / ex-Sargeist), M.L. (gitaar, bass – Behexen, Ajattara, Horna) en L.R. (drums – Horna). Wat krijg je van dit drietal: onversneden koude en donkere black metal in al zijn rauw– en ruwheid. ‘The Womb Of Zero’ telt negen tracks die je meevoeren op een eenzijdige donkere en dreigende trip richting kille duisternis. Verwacht je niet aan spitsvondigheden bij Bythos. Het geheel klinkt naar onze smaak zelfs vrij rudimentair, maar is wel erg doeltreffend. Uiterst ruwe en rauwe vocalen, koude basslijnen, spijkerharde drumpatronen en stuwende riffs. Kracht, dreiging en duisternis nemen het voortouw en versmachten bijna het melodieuze. Maar de grootste impact krijgen de woeste en rauwe vocalen: ik geloof bijna dat elkeen van ons die kan reproduceren zonder dat het geheel aan artistieke waarde zou inboeten, daar ze gewoonweg meestal rauw en ruw worden uitgeroepen. En toch klikt dit mooi samen met het puur muzikale gedeelte, zodat een doeltreffend geheel ontstaat waarop je heerlijk, maar wel heel stevig, kan headbangen. Meebrullen is ook niet verboden en het is zelfs zo dat je bijna wordt uitgenodigd om mee te brullen. Of je dit dan al of niet op de juiste toon doet, zal Bythos worst wezen, want zij beuken genadeloos, donker, dreigend en krachtig verder. Dit is pure black metal zonder ook maar een speciaal franje of tegemoetkoming richting commercieel verkoopargument.

Luc Ghyselen (78)

Terratur Possessions

Tracklist: 1. Black Labyrinth 2. When Gold Turns Into Lead 3. Sorath The Opposer 4. Omega Dragon 5. Call Of The Burning Blood 6. Hymn To Lucifer 7. Legacy Of Naahmah 8. Destroyer Of Illusions 9. Luciferian Dawn