Centinex: Death In Pieces

Het Zweedse Centinex ging in 1990 van start. Na een aantal ep’s, acht full-albums en zo’n zestien jaar viel het doek, naar onze smaak, vrij onverwacht over dit death metal gezelschap. We vermoeden dan ook dat strubbelingen binnenin de line-up aan de basis liggen van deze stop. Bij bassist Martin Schulman – hij was er ook al bij van in het prille begin – blijft het evenwel kriebelen in 2014 wordt Centinex nieuw leven ingeblazen. Maar ook nu lijkt het op een komen en gaan in de line-up van Centinex. Toch lijken die veranderingen, voorlopig althans, geen afbreuk te doen aan de creatieve output van de band want deze ‘Death In Pieces’ is ondertussen het derde full-album van Centinex sinds de heropstart. ‘Death In Pieces’ telt tien pure death metal tracks die – kan het anders met een Zweedse band – ook voldoende melodie bevatten om te blijven boeien van begin tot einde. Een loeiende sirene opent ‘Only Death Remains’ en meteen voel je dit het goed komt. Een stevige muur van gitaargeweld (Jörgen Kristensen), mokerende drumpatronen (Florian Rehn) en pulserende bassen (Martin Schulman) ondersteunen krachtige rauwe vocalen (Henrik Andersson). Deze korte, maar gebalde song is meteen een stevige binnenkomer. Maar de heren gaan niet op hun lauweren rusten en daarop volgende tracks als ‘Direct Souls’, ‘God Ends Here’ en / of ‘Tomb Of The Dead’ zorgen voor agressief beukend zwaar geweld met voldoende melodie. Het doet ons spontaan wat denken aan At The Gates, maar dan misschien met een net iets rauwer en ruwer stemgeluid en minder uitgesponnen gitaarsolo’s. ‘Human Torch’ is ook al van dit kaliber, zodat je ons alvast niet hoort klagen. Met ‘Pieces’ krijgen we instrumentale, maar heel melodieuze donderslag te verwerken, waarna het viertal de draad terug op pikt met ‘Cauterized’. ‘Beyond The Dark’ beukt ongenadeloos krachtig verder en voegt daar een onderhuidse dreiging aan toe. En ook ‘Sacrifice’ en ‘Skin Turning Grey’ mogen gehoord worden, zonder dat deze tracks nog veel aan het geluid van Centinex veranderen. Maar dat is dan ook niet nodig, want met deze ‘Death In Pieces’ zet Centinex zich opnieuw nadrukkelijk op de (melodic) death metal kaart. Een stickertje met “alle 10 goed” mag zeker op deze schijf gekleefd worden.

Luc Ghyselen (90)

Agonia Records ARLP 195

Tracklist: 1. Only Death Remains 2. Derelict Souls 3. God Ends Here 4. Tomb Of The Dead 5. Human Torch 6. Pieces 7. Cauterized 8. Beyond The Dark 9. Sacrifice 10. Skin Turning Grey