Ilathar: A Vessel Of Echoes

Ilathar is een black metal / folk project rond de mysteries van de natuur. Naast black metal en folk komen ook dark ambient elementen in de muziek van Ilathar voor. Dit project werd opgericht in 2018 en dit resulteerde ondertussen in een demo ‘Awaking The Spirits’. Met ‘A Vesself Of Echoes’ blijkt Ilathar, net als die natuur zelf, maar met mondjesmaat zijn vaak duistere geheimen prijsgeeft. Wie ooit een wandeling door bossen of verre dalen heeft gemaakt, zal wel onder de indruk geweest zijn van de kracht die uitgaat van die natuur. Die immense oerkracht van diezelfde natuur keert ook terug op dit debuut. Maar er is dus veel meer aan de hand. De plaat start met een instrumentaal, intens mooi gebrachte ‘Cairns’. Langzaam maar zeker gaat een poort open naar de donkere en mystieke zijde van die natuur. Wanneer een grafstem uit de schaduw, de haren op je armen doet recht komen, stellen we vast dat ontsnappen niet meer mogelijk is. Dat hoor je al bij ‘Hoarfrost’, waar die akelige stem je koude rillingen bezorgt, gekruid met percussie die aanvoelt als het hoevegetrappel van de paarden van de Apocalyps.. Over de hele lijn komt vooral die duivelse kracht van de natuur naar boven drijven, binnen de folkloristische songs als ‘A Secret Passage …’. Naadloos gevolgd door een al even intens ‘Echoes’ en eindigend met ‘… To The Spirith Sphere’. Drie songs die eigenlijk perfect aansluiten op elkaar stellen we vast en ook aanduiden hoe deze plaat echt in elkaar steekt. We hebben het schijfje enkele luisterbeurten moeten geven om het te ontdekken, maar ‘A Vessel Of Echoes’ is eigenlijk een plaat die je in zijn geheel dient te beluisteren. Elke song is een nieuwe bladzijde in dat spannend boek dat Ilathar je voorschotelt. Een spanning die trouwens over de hele lijn letterlijk doorheen je vege lijf snijdt. Vaak ingetogen, maar soms worden ook registers open gegooid en gaat het tempo verschroeiend de hoogte in waardoor je demonische wezens uit diezelfde donkere bossen strak in de ogen kijkt. Ilathar verstaat trouwens de unieke kunst om een filmisch werk uit te brengen die uw meest macabere en donkere fantasie prikkelt, en dat is weer een ander pluspunt aan deze schijf. Omgeven door een walm van intensieve duisternis, voel je u daardoor letterlijk wegglijden naar oorden die doen terugdenken aan een sprookjesachtige wereld waar donkere wezens heersen. Dat wordt verder in de donkere verf gezet bij ‘Mysticsism Of The Death’ waar plots alles uit de kast wordt gehaald binnen een tempo die geluidsmuren doen trillen. Gevolgd door ‘The Abysse In Me’ en afsluitend met ‘Dreams Of Light And Shadow’: de finale doodsteek. Besluit: Ilathar beeld de natuur letterlijk uit met al zijn kracht, en omgeven door al het mysterieuze daarom heen. Ken je die onaardse spanning, die je voelt als je alleen wandelt door het donkere bos omgeven door geluiden die je niet kunt thuis brengen. Geluiden die je tot waanzin drijven. Dat mystieke, dat je vaak terugvindt in de schoonheid van de natuur, keert over de hele lijn terug op deze ‘A Vessel Of Echoes’. Het zorgt er wellicht voor dat je als aanhoorder deze schijf de nodige tijd moet geven om echt tot jou te laten doordringen. Maar eens gegrepen door de immense pracht daarvan, is geen terugweg meer mogelijk. Veel geluidsmuren worden daarbij niet afgebroken, het zijn meestal ingetogen maar daarom niet minder beklemmende passages die de haren op je armen doen recht komen van pure angst. Toch zit er veel variatie in deze schijf, waardoor de spanning eveneens over de hele lijn te snijden is. En dat maakt dit pareltje van duisternis, een kunstwerk om te koesteren.

Erik van Damme (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Cairns 2. Hoarfrost 3. A Secret Passage … 4. Echoes 5. … To The Spirit Sphere 6. Mysticism Of The Death 7. The Abyss In Me 8. Dreams Of Light And Shadow