The Black Dahlia Murder: Verminous

Het Amerikaanse The Black Dahlia Murder is reeds sinds 2001 actief. Liefhebbers van melodic death metal dragen de band reeds lang op handen en wij vermoeden dat het negende full-album van de heren het legertje fans nog zal doen aangroeien. ‘Verminous’ is de titel van het nieuwe werkstuk van de heren. Nog steeds raast The Black Dahlia Murder wild om zich heen schoppend doorheen de hier gebrachte tracks. Het tempo ligt meestal verschroeiend hoog en wordt eigenlijk enkel wat ingeperkt voor de melodieuze gitaarsolo’s die technisch kunnen uitstralen. Hier en daar zorgt de band voor een knipoog naar het voorbeelden zijnde o.a. At The Gates, In Flames, The Haunted. Maar, vergis je zeker niet, The Black Dahlia Murder, heeft een volledig eigen gezicht en geluid. Voor ondergetekende betekent dit vooral de vocalen. Terwijl je bij eerder genoemde voorbeelden de vocalen melodieus klinken is dit bij The Black Dahlia Murder totaal anders. Hier druipen de vocalen van een boosaardige, bijtende en dreigende kracht en worden ze bijna eerder uitgespuwd dan gezongen. Opgelet, we vinden daar niets verkeerds aan, integendeel. En het onderscheid de ban meteen van tal (sub)genre genoten. Op ‘Verminous’ krijg je negen intense death metal tracks voor de voeten geschoven waar agressie, kracht en dreiging van uit gaan. Een track laat zich niet in dat hokje plaatsen, daar het korte instrumentale ‘A Womb In Dark Chrysalis’ een akoestisch stukje is geworden die je tijd heeft om heel even op adem te komen (al is het dan de voorlaatste track op dit album). Voor de rest beukt The Black Dahlia Murder er keihard tegen aan zonder de melodieuze gitaarsolo’s te vergeten, de soms vernuftig opgebouwde basslijnen en knappe drumpatronen. Oh, en by the way, het titelnummer, ‘Verminous’, waarmee dit album opent heeft het tekstueel over “een plaag verspreiden”. Meteen weten we wie het corona virus op ons heeft los gelaten.

Luc Ghyselen (85)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Verminous 2. Godlessly 3. Removal Of The Oaken Stake 4. Child Of Night 5. Sunless Empire 6. The Leather Apron’s Scorn 7. How Very Dead 8. The Wereworm’s Feast 9. A Womb In Dark Chrysalis (Interlude) 10. Dawn Of Rats