Khemmis: Doomed Heavy Metal (ep)

Het Amerikaanse Khemmis, opgestart in 2012, heeft een hele reputatie hoog te houden. Het debuutalbum van dit doom gezelschap, ‘Absolution’ (2015), gooide reeds hoge ogen bij pers en fans. Opvolger, ‘Hunted’ (2016), deed nog stukken beter. Zeker in de Amerikaanse pers is men meer dan lovend want het album wordt door het magazine Rolling Stone op de elfde plaats gezet bij hun “top 20 Best metal albums van 2016”. Decibel Magazine doet zelfs nog beter, want daar komt het album op nummer één terecht! Ook het derde full-album, ‘Desolation’ (2018) krijgt pakkende lovende kritieken in de pers en haalt dit keer de negende plaats bij Decibel Magazine en een twaalfde plaats bij Consequence Of Sounds’s “Top 25 metal + rock albums of 2018”. Voldoende redenen alvast om een contract te kunnen tekenen bij het grote Nuclear Blast. Deze zes tracks tellende ep is het eerste bewijs van deze samenwerking. Opener ‘Rainbow In The Dark’ is hun versie van de gelijknamige Dio klassieker. Geen slechte versie, verre van zelfs, maar bijlange na niet zo knap als de originele. Met ‘A Conversation With Death’ krijgen we een doom versie van een traditioneel Amerikaans folk nummer ‘O Death’. – Liefhebbers van video spelletjes hebben het nummer misschien al gehoord want je hoort het tijdens ‘The Dark Pictures Anthology: Man Of Medan’. – Leuk en knap gedaan als je het ons vraagt. ‘Empty Throne’ is het enige nummer dat echt “nieuw” is en laat een goede indruk na zonder ons te overvallen. De typische ingrediënten van doom zijn hier aanwezig – sloom, krachtig, slepend, rollende bassen – maar speciaal kunnen we dit alvast niet noemen. Daarna volgen nog drie live opnames. De versie van ‘Bloodletting’ vinden we maar gewoon. Stukken beter klinkt ‘Three Gates’ waar Khemmis dreigend en duister uit de hoek komt en voor heel mooie wisselingen in tempo en ritme kiest zonder de typische doom kenmerken uit het oog te verliezen. Op basis van deze track kunnen we die hoge scores bij onze Amerikaanse collega’s begrijpen. Maar dan nog: een vogel maakt de lente niet. Ook ‘The Bereaved’ is een knap opgebouwd nummer dat liefhebbers van doom naar waarde zullen weten te schatten. Opnieuw zorgen wisselingen in tempo, ritme en kracht voor heel wat variatie. De hoge verwachtingen die de hoge scores van vorige album schepten, worden, naar onze smaak, niet volledig ingelost. Toch kunnen liefhebbers van de band zelf en van doom in het algemeen dit aan hun collectie toevoegen. Daar zijn dan vooral de twee laatste nummers verantwoordelijk voor, terwijl ook hun versie van ‘A Conversation With Death’ best gehoord mag worden.

Luc Ghyselen (80)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Rainbow In The Dark 2. A Conversation With Death 3. Empty Throne 4. Bloodletting 5. Three Gates 6. The Bereaved