Ulcerate: Stare Into Death And Be Still

Ulcerate is afkomstig uit Auckland, Nieuw Zeeland en timmert sinds 2002 aan een muzikale carrière. We gaan eerlijk zijn dat we dit gezelschap nog nooit echt goed hebben gevold, maar van het vorige album, ‘Shrines Of Paralysis’ (2016), hoorden we positieve reacties en kregen er ook een paar nummers van te horen die, eerlijk gezegd, niet echt zijn blijven hangen. Of komt dit door een overvloed aan cd’s die hier wekelijks de revue passeren. Met deze ‘Stare Into death And Be Still’ willen we daar echt wel verandering in brengen en zodoende draait dit zesde full-album van Ulcerate nu al een tijdje zijn rondjes in onze cd-speler. Het gezelschap brengt technical death metal en op dit nieuwe album zit je goed voor bijna een uur aan zwaar en stevig geweld. De acht nummers klokken, op een uitzondering na (‘Visceral Ends’ duurt “slechts” 5:40), allemaal af tussen de zes en de negen minuten. Dankzij de vele technische hoogstandjes en de vele wisselingen in tempo en ritme verveelt het werkstuk toch geen milliseconde. Naast de toch wel lange tijdsduur per nummer, naar death metal normen toch, valt meteen ook de heel zware muur van geweld op die keihard op je afkomt. Ook de heel zware en diepe vocalen maken indruk op ondergetekende, al passen die wonderwel in de enorm loodzware sound van het gezelschap. Hier krijg je niet echt uppercuts of mokerslagen te verwerken, maar telkens opnieuw wordt je langzaam aan naar de verdoemenis geklopt door loodzware slagen die eerder langzaam, als een bulldozer of een tank over je heen walsen. Kan je je net opzij rollen voor een van de tracks dan komt het volgende al even zwaar en meedogenloos aangerold zodat je uiteindelijk toch moet bezwijken aan de eerder logge, maar loodzware sound van dit gezelschap. Met deze ‘Stare Into Death And Be Still’ – hopelijk neem je die titel niet al te letterlijk – zorgt Ulcerate voor een enorm zware en stevige death metal plaat die niet gemakkelijk verteerbaar is, maar die vanaf de eerste tonen van ‘The Lifeless Advance’ tot aan de laatste toon van ‘Dissolved Orders’ keihard, loodzwaar en stevig aankomt. Niet voor tere zieltjes dus deze nieuw van Ulcerate.

Luc Ghyselen (88)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. The Lifeless Advance 2. Exhale The Ash 3. Stare Into Death And Be Still 4. There Is No Horizon 5. Inversion 6. Visceral Ends 7. Drawn Into The Next Void 8. Dissolved Orders