Helfró: Helfró

Nog een nieuwe naam uit Ijsland is Helfró, een black metal project van Ragnar S (drums, vocals, composities) en Simon Þ (gitaar, bass, vocals, arrangements). De heren winden er geen doekjes om en openen meteen heel furieus en energiek met het donkere en dreigende ‘Afeitrun’. De toon is meteen gezet voor een zinderende muzikale trip van zo’n zesendertig minuten. ‘Ávöxtur af rotnu tré’ schopt al even wild om zich heen, maar kent ook een heel knappe break waar cleane vocals in opduiken (Gísli S). Het is uiteindelijk slechts een accent in wat anders opnieuw een energiek en gedreven nummer is. ‘Eldhjarta’ sleurt je verder aan een rotvaart mee de duistere en kille diepte in. ‘Þrátt fyrir brennandi vilja’ krijgt een eigenzinnige start mee, alsof de heren even niet weten van welk hut pijlen gemaakt. Het nummer blijft qua tempo op twee gedachten hinken, maar zit wél vol dreiging en kille duisternis. ‘Þegn hinna stundlegu harma’ krijgt opnieuw een energiek en gedreven tempo mee zonder ook maar een ietsje aan dreiging en koude duisternis in te boeten en schopt zodoende opnieuw schuimbekkend om zich heen. Tijdens ‘Hin forboðna alsæla’ mag Gísli S nog eens opdraven met wat cleane vocals: het zorgt voor een mooi contrast met de anders heel rauwe en ruwe vocalen van het duo dat de sound van Helfró uit tekent. Ook tijdens ‘Katrin’ duiken de cleane vocalen op en dat bevalt ons eerlijk gezegd echt wel. Het zorgt voor een absoluut breakpunt in het nummer waarin ze gebruikt worden en de variatie die zodoende ontstaat, zorgt ervoor dat je telkens opnieuw dieper meegesleurd wordt in de kille duisternis waarmee je verder wordt omringd. Met ‘Musteri agans’, waarmee dit schijfje afsluit, worden we nog een laatste keer getrakteerd op het duivels geweld waarvoor Helfró staat: donker, dreigend en kil. Zo zorgt dit debuut ervoor dat we uit de Ijslandse black metal scene alweer een band (project) krijgen waar we rekening mee moeten houden. Dit is immers een heel mooi visitekaartje geworden. We zijn ook benieuwd of Helfró dat zal voorstellen tijdens live concerten of dat dit een studio project blijft.

Luc Ghyselen (80)

Season Of Mist / Underground Activists

Tracklist: 1. Afeitrun 2. Ávöxtur af rotnu tré 3. Eldhjarta 4. Þrátt fyrir brennandi vilja 5. Þegn hinna stundlegu harma 6. Hin forboðna alsæla 7. Katrín 8. Musteri agans