Cryptex: Once Upon Time

Het Duitse Cryptex, een band opgestart in 2009 door drijvende kracht Simon Moskon, is klaar met zijn derde full-album. ‘Once Upon Time’ telt twaalf tracks die een mix vormen van pop en rock met progressive en alternative ondertoon. Dat de band wel wat in zijn mars bewijst het feit dat ze reeds als support act mee mochten op tournees van Pain Of Salvation, Threshold en Alice Cooper. Onze aandacht was dan ook getrokken, want eerlijk gezegd, zelf hadden we nog maar bitter weinig vernomen van dit gezelschap. Na een aantal luisterbeurten blijven we ons de vraag stellen wat we gemist hebben, want nooit blijft er ook maar een nummer hangen als we het gehoord hebben. Ja, we weten het, er komen best wel aanstekelijke passages langs, maar die hebben bij ons nooit de impact dat we het nummer nog eens willen gaan horen. Ook de progressieve wendingen die op tijd en stond opduiken laten ons eerlijk gezegd eerder koud, terwijl de vocalen, naar onze smaak althans, veel te weinig kracht uitstralen om ons daadwerkelijk over de streep te trekken. Het geheel klinkt in onze oren dan ook veel te afgelikt, veel te gepolijst om ons te bekoren. Sorry, Cryptex, maar wij hadden duidelijk op veel meer gehoopt en blijven nu met een kleine kater achter. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit album ergens achteraan in een kast zal terecht komen om daar stof te verzamelen.

Cryptex (50)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Once Upon A Time 2. Because The Reason Is You 3. Bloodmoon 4. Body Language 5. Two Horned Crown 6. Haunted 7. Reptiles 8. I Don’t Know Why 9. The Promise Keeper 10. I See It In Your Eyes 11. A Mo(u)rning 12. Leaving