Barishi: Old Smoke

Het Amerikaanse Barishi wordt gemakshalve in het vakje progressive metal onder gebracht, maar zelf vermoed ik dat pakken liefhebbers van progressive metal deze uiterst zware brok energie zullen ontwijken. Het begint al met de vocalen. Verwacht bij Barishi geen kristalheldere of krachtige cleane vocalen, nee dit gezelschap gaat voor diepe en ruwe vocalen die evenwel wonderwel passen bij de heel zware en stevige muur van geluid die de heren hier neerzetten. Een muur van geluid hoor ik je denken past ook niet echt bij progressive metal en opnieuw moet ik je gelijk geven. Dit klinkt bijna als sludge of doom: loodzwaar zonder echt lichtgevende elementen. De riffs worden bovenop de al heel solide basis van drums en bass geplaatst en die krijgen dan nog die duivelse maar enorm diepe en rauwe vocalen aangemeten. Het zorgt voor een sfeertje dat je maar zelden te horen krijgt bij bands die ik normaal onder de noemer progressive metal plaats. Barishi pakt wel uit met lange nummers waarin heel wat wendingen in tempo en ritme te vinden zijn, al blijft het hoofdbestanddeel van de sound heel zwaar en stevig. Op dit zes tracks tellend derde full-album van de band krijg je zo twee nummers – ‘The Silent Circle’ en ‘Blood Aurora’ – die afklokken boven de tien minuten, teww nummers – ‘The Longhunter’ en ‘Entombed In Gold Forever’ – die gemakkelijk de kaap van de zes minuten overschrijden en eentje – het titelnummer ‘Old Smoke’ – die zelfs boven de dertien minuten afklokt. Uitzondering op de regel is ‘Cursus Ablaze’ dat net de kaap van de twee minuten haalt en dat je rustpunt in deze enorm zware trip mag beschouwen. Het nummer bestaat uit een wervelend geluid, mooi melodieus gitaarspel en wat koorgezang. Daarna pakken de heren terug hun loodzware sound ter hand. ‘Old Smoke’ is geen gemakkelijk album geworden, waarschijnlijk omdat het ook zo zwaar wordt geserveerd en er zo goed als geen ruimte is voor lichtstralen in de donkere en dreigende sound van Barishi. Zelf heb ik het er toch wat moeilijk mee om de nummers uit elkaar te houden zodat er, naar mijn smaak dan toch, stukken meer variatie mag langs komen. Het is dan ook duidelijk dat ‘Old Smoke’ van Barishi mijn eindejaarslijstje niet zal halen, wegens te weinig variatie in de totaalsound.

Luc Ghyselen (70)

Season Of Mist

Tracklist: 1. The Silent Circle 2. Blood Aurora 3. The Longhunter 4. Cursus Ablaze 5. Entombed In Gold Forever 6. Old Smoke