Sinister: Deformation Of The Holy Realm

Met ‘Deformation Of The Holy Realm’ voegt het Nederlandse Sinister nog een full-album, het veertiende ondertussen, aan zijn reeds rijkgevulde discografie. Sinister werd in 1988 opgestart en kende een korte periode van inactiviteit tussen 2003 en 2005 – alhoewel, een paar leden van de line-up probeerden het in die periode onder een andere naam (No Face Slave) – maar uiteindelijk werd de naam Sinister toch weer gebruikt. Sinister kent in al die jaren een constante factor: Aad Kloosterwaard die er tussen 1988 en 2003 bij was als drummer, maar sinds 2005 de vocalen voor zijn rekening neemt. Het lijstje van namen die de line-up’s vulde van Sinister is dan ook vrij lang, maar bestaat tegenwoordig verder uit Michal Grall (gitaar), Ghislain van der Stel (bass) en Toep Duin (drums). Wat in al die jaren niet is veranderd is de muzikale koers: nog steeds zorgt Sinister voor pure, onvervalste death metal. Op hun nieuwe werkstuk resulteert dit in tien tracks als je de instrumentale intro ‘The Funeral March’ mee telt. De intro laat eigenlijk nog niets los van de sound van de band. Die komt pas tot uiting vanaf ‘Deformation Of The Holy Realm’. Zware ruwe grunts, stuwende riffs, denderende drumpatronen, messcherpe gitaarsolo’s , pulserende bassen, … het is allemaal aanwezig. Vernieuwend is het allemaal niet en de stevige sound grijpt je al meteen bij de keel om je pas los te laten na de laatste tonen van afsluiter ‘Oasis Of Peace – Blood From The Chalice’. Ja, we laten ook de korte instrumentale afsluiter, ‘Entering The Underworld’, hier buiten beschouwing, daar wij vinden dat ook dit nummer, net als de intro dus, niets toevoegt aan de uiteindelijke sound van de band. Kleine accenten – klokkengelui, wat koorzang – zorgen voor wat minieme extra’s die de aandacht even afleiden van het krachtige en stevige gebeuk. Verder valt het toch wel knappe gitaarwerk op dat soms vrij melodieuze accenten legt. Wie al eerder werk van Sinister op de planken heeft liggen, kan deze nieuw er blindelings gaan bij plaatsen. Wie een zwak heeft voor death metal zal dit ook wel gaan doen, anderen luisteren misschien eerst eens even, maar zullen uiteindelijk toch ook wel overstag gaan voor de agressieve en gedreven sound van Sinister.

Luc Ghyselen (76)

Massacre Records MASDP 1074

Tracklist: 1. The Funeral March 2. Suffering from Immortal Death 3. Unique Death Experience 4. Apostles Of The Weak 5. Deformation Of The Holy Realm 6. Scourged by Demons 7. Unbounded Sacrilege 8. The Ominous Truth 9. Oasis of Peace – Blood From The Chalice 10. Entering The Underworld