Alkymist: Sanctuary

Alkymist is een Deens viertal – Kaspar Luke (bass), Philip Morthorst (drums), Stefan Krey (gitaar) en Peter Bjørneg (vocals) – opgestart in 2016 in de buurt van Kopenhagen. Met deze ‘Sanctuary’ is het gezelschap aan zijn tweede full-album toe nadat men in 2018 al voor ‘Alkymist’ zorgde. Het kwartet drukt zich uit aan de hand van blackened doom metal met een progressive metal sausje. Een hele mond vol dus en dat levert hier acht nummers op waar doom ontegensprekelijk de basis vormt. Het eerder trage, logge en slome tempo dat dit subgenre kenmerkt komt hier immers ook overduidelijk aan bod. Dit betekent dus meteen krachtige drum patronen, stevig brommende basslijnen, en zware riffs. De vocalen zorgen er vooral voor dat je ook een kille in duisternis gehuld dreiging te verwerken krijgt. Samen vormt dit dus het blackened doom metal gedeelte. Wat betreft het progressieve element, dat vind je terug in de complex tempo en ritme wisselingen die in elke song opduiken. Niet dat de heren plots x-aantal versnellingen hoger gaan, maar men kiest toch duidelijk voor verschillende aanpakken in een en dezelfde song. De nummers kunnen die tempo en ritme wisselingen ook goed gebruiken daar de meeste nummers toch vrij lang uitvallen. En het zijn die langer uitgesponnen nummers die ons het meest bevallen. ‘S.O.Y’ is een track die nog geen twee minuten in beslag neemt en op een vast log tempo wordt afgewerkt en waar we alvast de mokerslagen op drums op missen. ‘Gust Of War’, nog zo’n kort stukje, kan ons al evenmin bekoren. Hier missen we vooral opnieuw de zware drumpatronen, maar ook de brommende basslijnen en de rauwe vocalen. Ook van het afsluitende ‘Warkeeper’ hadden we meer verwacht, maar uiteindelijk past het wel bij het geheel. Toch moeten we toegeven dat we de vijf hier niet genoemde tracks stukken beter vinden dan de drie wel genoemde titels die toch een kleine domper vormen op ons luisterplezier.

Luc Ghyselen (75)

Indisciplinarian Indisc 31

Tracklist: 1. Oethon 2. The Dead 3. S.O.Y. 4. Draugr 5. Gust Of War 6. Desolated Sky 7. Astral Haze 8. Warkeeper