Ruadh: The Rock Of The Clyde

Ruadh (uitgesproken Roo-ah) is de schotse eenmansband van Tom Perrett. Vertaald betekent Ruadh zoveel als “rood”, niet zo vreemd als we het over schotten hebben dus. Lange tijd was Ruadh een project dat onder het stof bleef liggen tot Perrett in 2018 besloot om het nieuw leven in te blazen. Vanaf dan ging het plots snel. Northern Silence Productions nam de band onder haar vleugels hetgeen in 2019 resulteerde in het debuutalbum ‘Sovereign’ hetgeen voor uiteenlopende commentaar zorgde. Het steeds terugkerende sample aan het begin van elk nummer van regen in al zijn vormen werkte de ene danig op de zenuwen terwijl het voor een ander zorgde dat het album één langgerekt samenhangend geheel vormde. Op ‘The Rock Of The Clyde’ gaat Perrett verder op de ingeslagen weg van ‘Sovereign’ maar naar ons gevoel beter. Hoewel we met name de drumpartijen bij momenten toch nog steeds vrij dof vinden klinken, is de productie stukken beter. Met zes nummers toch een album maken dat de vijftig minuten overschrijdt, toont hoezeer de nummers worden uitgesponnen. Het geheel baadt in een sfeer van epische, mythologische verhalen overgoten met een black metal sausje en doorweven van typische schotse folkelementen. Diepe grunts worden afgewisseld met cleane vocals, zware gitaarriffs worden afgewisseld met folkfluiten. Elk nummer wordt zeer mooi opgebouwd en ademt in dezelfde sfeer. Het album vormt hierdoor ook nu weer een geheel dat omwille van de afwisseling toch niet verveelt. En toch zijn we niet helemaal overtuigd. Ruadh brengt niets waarvan we het gevoel hebben dat het vernieuwend is of waarvan we minstens het idee hebben dat het stukken beter is dan bij andere bands binnen het genre. Wie fan is van bands zoals Saor of Winterfylleth zal wellicht Ruadh best kunnen verteren al durven we denken dat die dan eerder toch zal grijpen naar werk van vernoemde bands.

K.H. (65)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. Embers 2. The Rock Of The Clyde 3. Winter Light 4. Fields Of Heather 5. Only Distant Echoes Reign – part 1 6. Only Distant Echoes Reign – part 2