Wolves Den: Miserere

Het Duitse Wolves Den is er reeds sinds 2014 en zorgde in 2015 met ‘Deus Vult’ voor een debuutalbum dat ons onopgemerkt voorbij is gegaan. Met ‘Miserere’ is het gezelschap aan zijn tweede album toe en dat lijkt ons een stap voorwaarts daar het debuut nog in eigen beheer op de markt werd gebracht, wordt dit tweede full-album aangeboden door Trollzorn Records. Wolves Den is dan misschien nog niet zo’n “bekende” naam – misschien kan dit tweede full-album daar al wat verandering in gaan brengen –, de heren die tegenwoordig de line-up uit maken hebben wel al de nodige ervaring opgedaan bij andere bands. Zo herkennen we Helge Stang (bass, vocals) en Manu Di Camillo (drums) van bij Equilibrium en is gitarist Mexx nog steeds bij tal van andere bands actief. Laatste aanwinst bij Wolves Den is gitarist Stefan Botz die je misschien kent van bij Odem Arcarum. Op ‘Miserere’ krijg je acht krachtige en stevige nummers black metal te horen met alle nodige ingrediënten om van een geslaagd werkstuk te spreken. De vocalen klinken rauw, ruw en bevatten een onderhuidse kille dreiging. Ook puur muzikaal zit alles goed bij Wolves Den: immens krachtig drumpatronen, beukende riffs, melodieuze stukken en stuwende bassen. Vernieuwend is dit allerminst, maar daar zitten we nu ook niet steeds op te wachten. Wat ons wel steeds doet terug grijpen naar bepaalde albums en muzikale (sub)genres is het feit dat die krachtig, energiek en gedreven moeten klinken, dat we de nummers naar waarde weten te schatten op gebied van opbouw en arrangement (er is heel wat variatie te vinden in tempo en ritme en gevoel), én dat we er een goed gevoel moeten bij hebben. Wel met dit ‘Miserere’ van Wolves Den zijn deze drie vereisten ingevuld en dus moeten we dit schijfje aan raden aan elke black metal fan. Wij zijn er nu reeds van overtuigd dat dit album nog tal van keren door de speakers in onze huiskamer zal knallen. Ook al omdat geen van de tracks hier onder de middelmaat zakt, integendeel een hoog niveau wordt constant aangehouden. Misschien enkel spijtig dat er geen track langskomt die er nog eens echt bovenuit steekt, maar dit is gewoon muggenzifterij. Wolves Den zorgt met ‘Miserere’ voor een heel sterk, zij het genre gebonden, nieuw album.

Luc Ghyselen (90)

Trollzorn Records

Tracklist: 1. Tides Of Hate 2. Pfad Ins Dunkel 3. Der Frost In Mir 4. Nachtmahr 5. Häresie 6. Antaios 7. Melancholera 8. Nameless Grave