The Earth Below: Nothing Works Vol 2, Hymns For Useless Gods

Metal uit IndiĆ«: ik wist niet dat dit bestond. Snel eens geluisterd op Youtube en hetgeen ik hoorde spoorde mij aan om het debuutalbum ‘Nothing Works Vol 2’ van The Earth Below snel op te vragen om er een recensie over te schrijven. Tussen het verschijnen van de eerste ep en hun eerste full album zit een periode van tien jaar. Bezieler van de band is Deepak Raghu, songwriter en zanger en dat doet hij met verve. Het resultaat is een prima album waar de luisteraar een mooie mix hoort van rustige stoner, wat lichte doom invloeden, wat bluesy nummers, prima gitaarwerk en voortreffelijke zang. Zeker geen heavy album maar eerder een luisterwerk, soms wat ingetogen en melancholisch, soms wat lichtvoetig maar zeer mooi in zijn genre. Klein minpuntje is het feit dat het een kort album is: acht nummers van om en bij de vier minuten en daar zit ik wat mee op mijn honger. ‘Brave Noise’ is een prima openingsnummer, leuke riff en top zang. ‘Abydos’ gaat op dezelfde elan en ritme verder. Dit is heel goede rock met lichte stoner invloeden en een toets psychedelica. ‘Perpetula Prayer’ heeft wat meer lichte doom elementen maar zonder zwaar en log te klinken. Verder alleen maar leuke nummers te horen. Dit is een heel leuk en toegankelijk album geworden dat zeer goed in het oor klinkt voor een groot publiek en dus ook voor niet metal fans. Fans van het hardere werk laten dit beter links liggen. Maar daarom niet minder goed hoor. Prima composities, prima gespeeld en geproduceerd. Fans van lichte doom en stoner zullen dit best pruimen .

Bart Verlinde (82)

Unherd Music

Tracklist: 1. Brave Noise 2. Crimson Gold 3. Come To Me 4. Abydos 5. Rhythm Of Pain 6. Ceremony Of Ash 7. Perpetual Prayer 8. Strangers At Sea