Nero Or The Fallen Of Rome: Beneath The Swaying Fronds Of Elysian Fields

Uit Italië krijgen we deze maand Nero Or The Fall Of Rome op ons bord. De groep met (ex-)leden van Riul Doamnei, is nog een vers kuiken als je beseft dat ze nog maar sinds 2018 zijn opgericht. Toch laat het viertal er geen gras overgroeien en krijgen we na een korte twee jaar al een debuut voor de kiezen. Net zoals de bandnaam is ook het album een mondvol met als titel ‘Beneath The Swaying Fronds Of Elysian Fields’. Naar eigen zeggen is de band een epische doom / black metalband met een old school attitude en invloeden van bands als Darkthrone, Bathory en Candlemass. Opener ‘The Cross Of Nero’ doet ons inderdaad denken aan die invloeden, evenals ervaren we ook een dikke wenk naar Satyricon. Daarna valt ons echter één invloed duidelijker op: Primordial. Natuurlijk kan je in die instantie ook wijzen op Bathory, maar voor ons is de rest van het album vooral geïnspireerd op de Ierse band. Nu moeten we wel bekennen dat we onvoorwaardelijk fan zijn van Alan Averill Nemtheanga en de zijnen dus voor ons is dit allerminst een struikelblok. De band komt zelf akelig dicht bij hun sound. Er valt op die manier wel weinig aan een eigen gezicht te bekennen in Nero Or The Fall Of Rome natuurlijk. Maar eenmaal je meegaat in hun muziek zal je dat weinig worst wezen aangezien het hier ook emotionele en intense muziek betreft die ook uitstekend gespeeld wordt. De intensiteit van de stem van zanger Federico Dalla Benetta kan natuurlijk nog niet tippen aan het grote voorbeeld maar kan de rol als vierde instrument zeker aan. De jonge leeftijd van de groep gunt hen ook wat speelruimte. Persoonlijk raden we hen aan om ergens nog die originele insteek bovenop hun sound te vinden en dan kunnen we spreken van een ware eigen sound. Vooralsnog gebruiken we nu het spreekwoord: “Beter een goeie kopie dan een slecht origineel”. Fans van de genoemde invloed(en) kunnen gerust toeslaan en persoonlijk raden we de nummers ‘Cold Bones’ en ‘Our Epitaphs Shall Be Carved In Stone’ aan.

Levi De Luycker (78)

Naturmacht Productions NP 113

Tracklist: 1. The Cross Of Nero 2. Coils Of Night 3. Cold Bones 4. Beneath The Swaying Fronds Of Elysian Fields 5. White Crow In The Blizzard 6. Mortui Ut Patria Vivat 7. Graves Above 8. Our Epitaphs Shall Be Carved In Stone