Women Of Doom: Women Of Doom

Hoe je het ook draait of keert, de muziekbusiness is nog steeds een mannenbastion. Nochtans zijn er, in zowat elk denkbaar muziekgenre, ook heel wat vrouwen actief. Zeker in het hard rock / heavy metal wereldje komen steeds maar meer bands met vrouwen aan boord hun zegje meespelen. We weten ondertussen dat veel mannelijke liefhebbers van heavy metal in het algemeen nog steeds hun neus optrekken als ze weten dat een of andere band draait rond een vrouwelijke stem. Het zou goed zijn om daar gewoon langs te kunnen kijken en daar niet echt bij stil te staan want wij kennen ondertussen een aantal vrouwelijke artiesten die evengoed kunnen grunten, of screamen, of drummen, of … als hun mannelijke collega’s. Dus, mannen zet die ego’s eens opzij en beoordelen de dames in kwestie eens op hun kunnen in plaats van op hun looks. Desert Records en Blues Funeral Recordings hebben daarom dit project op poten gezet: Women Of Doom. Een album met tien nummers gezongen door vrouwen die je nog niet eerder op een album kan vinden. Een ideale gelegenheid dus om bepaalde bands eens te te ontdekken. Het album opent meteen heel stevig en krachtig met het in doom en psychedelica gedrenkte ‘Astral Hand’, getekend (High Priestess) Nighthawk and Heavy Temple, een band die in 2012 werd opgestart en voorlopig slechts twee ep’s en een single op de markt bracht. Aan de hand van dit nummer verdient men meer. Liefhebbers van Year Of The Cobra zullen ongetwijfeld Amy Tung Barrysmith kennen. Ook nu zijn doom en psychedelica de twee ingrediënten in de muziek van deze dame. ‘Broken’ is echter een heel gevoelig nummer geworden, waar heel duidelijk wordt dat de dame over een prachtige stem beschikt. Maar check ook eens haar werk met Year Of The Cobra. Het Zweedse Besvärjelsen staat voor een mix van stoner rock, doom en psychedelica. De band werd in 2014 opgestart en zorgde reeds voor drie ep’s en een full-album. Hier pakt het vijftal uit met het stevige ‘A Curse To Be Broken’, een prachtig opgebouwde song met een meestal slepend tempo die tal van wisselingen in gemoed en ritme telt. Maar het zijn de knappe vocalen van Lea Amling Alazam die het nummer ferm boven de middelmaat doen uitstijgen. Fans van Royal Thunder kennen ongetwijfeld Mlny Parsonz die hier voor het gevoelige ‘A Skeleton Is Born’ tekent. Een rustige maar beklijvende mix van doom, classic rock en psychedelica vormen hier de sound, terwijl haar stem zich daar heel mooi doorweeft. Frayle is een Amerikaans gezelschap met Gwyn Strang als vocaliste die sinds 2017 actief is en reeds voor twee ep’s zorgde en dit jaar ook een eerste full-album op de markt bracht. Je krijgt een eerder logge en slepend nummer te horen met het hier aangebodene ‘Marrow’. De eerder zweverige vocalen van Gwyn staan bijna in schril contrast met het logge, zware geluid dat de band neerzet. Het tempo wordt in dit nummer heel laag gehouden. Uit de as van SubRosa is The Ototlith ontstaan, een nieuw opgestarte band bestaande uit Andy Patterson, Sarah Pendleton, Kim Cordray en Levi Hanna. Dit viertal tekent hier voor ‘Bone Dust’, een heel eigenzinnig nummer dat intens opent, beklijvend verder gaat en zwaar en dreigend tot uitbarsting komt. Achter de artiestennaam Doomstress Alexis schuilt Alexis Hollada, een dame die je misschien kent als vocaliste en bassiste bij Doomstress of Project Armageddon. ‘Facade’, het nummer dat je hier te horen krijgt, is een doom nummer met snerpende viool dat eerder langzaam op gang komt om plots, dankzij een rollende basslijn loss gaat in en heel stevig tempo. Deathbell kiest voor het meest typische doom metal geluid met ‘Coldclaw’. Dit viertal uit het Franse Toulouse werd in 2016 opgestart en zorgde reeds voor een full-album. De vrouwelijke inbreng bij deze band is die van Lauren Gayner (vocals, keyboards). Haar stem staat duidelijk zijn mannetje in deze traditionele doom metal track. Ook de naam Rebecca Vernon zou bij fans van SubRosa een belletje moeten laten rinkelen. Nu gaat deze dame verder onder de naam The Keening. ‘A Shadow Covers Your Face’ is een instrumentaal nummer geworden waar piano het meest in oog / oor springt, donker en dreigend weliswaar zodat je ook dit onder de noemer doom kan plaatsen. Mlny Parsonz mag dit album afsluiten en doet dit in stijl met het mooi opgebouwde ‘Broke An Arrow, dat opnieuw een gevoelige snaar raakt. Zo is Women Of Doom een mooie ontdekkingsreis geworden met vrouwelijke artiesten in de hoofdrol. Van sommigen onder hen hadden we al eerder gehoord, met anderen was dit onze eerste kennismaking. Maar een ding is overduidelijk: ook dames kunnen hun mannetje staan in doom, stoner, hard rock en psychedelica. Dus doe die oog (oor) kleppen eens af.

Luc Ghyselen (80)

Desert Records / Blues Funeral Recordings

Tracklist: 1. Nighthawk and Heavy Temple – Astral Hand 2. Amy Tung Barrysmith – Broken 3. Besvärjelsen – A Curse To Be Broken 4. Mlny Parsonz – A Skeleton Is Born 5. Frayle – Marrow 6. The Otolith – Bone Dust 7. Doomstress Alexis – Facade 8. Deathbell – Coldclaw 9. The Keening – A Shadow Covers Your Face 10. Mlny Parsonz – Broke An Arrow