Bismarck: Oneiromancer

Bismarck is een Noorse band met wortels in Bergen aan de westkust van het land. Hun debuutalbum ‘Urkraft’ uit 2018 gooide hoge ogen in de wereld van stoner / doom / sludge. Nu zijn ze terug met opvolger ‘Oneiromancer’, een samentrekking uit het Griekse “oneiros” hetgeen droom betekent en “manteia” wat voorspelling betekent wat er dus toe leidt dat ‘Oneiromancer’ gaat over droominterpretatie om voorspellingen te maken. Wie voorganger ‘Urkraft’ al sterk vond, zal ongetwijfeld vinden dat ‘Oneiromancer’ nóg sterker voor de dag komt. Bismarck bewandelt namelijk niet zomaar verder het ingeslagen pad van doom / sludge / stoner maar zorgt voor een immense afwisseling die onmiddellijk tot uiting komt bij opener ‘Tahaghghogh Resalat’ waarbij de hoofdtoon wordt gevoerd door Arabische elementen, niet meteen wat we verwacht hadden, maar bijzonder verfrissend. Het vormt de rustige aanloop voor het geweld dat titeltrack ‘Oneiromancer’ vormt. Dit nummer duurt ruim negen minuten maar zit boordevol afwisseling in alle geledingen. Gitaarpartijen gaan van echte doomy sludge tot quasi black metal. De zang van zijn kant gaat van rustige cleane vocals tot rauwe grunts. Geen hapklaar nummer en bij elke luisterbeurt valt er wel weer iets nieuws op. Het straalt bovenal een onheilspellende sfeer uit hetgeen in feite geldt voor het hele album. ‘The Seer’ begint met zware drums en diepe grunts, halverwege zakt het tempo en hier klinkt Bismarck naar ons gevoel het meest zoals op ‘Urkraft’ met het kenmerkende stoner geluid. ‘Hara’ begint zeer rustig en onheilspellend met klaaglijke cleane vocals, je voelt dat ieder moment de apocalyps kan losbarsten hetgeen middels een uitgerekte diepe brul ook gebeurt. Afsluiter is ‘Khthon’ waarbij afwisseling eens temeer troef is. Geheel in de lijn van het album neemt het nummer je mee op een trip door de duisterste droom waaruit je badend in het zweet ontwaakt. Het mag duidelijk zijn dat Bismarck in elk opzicht heeft weten verbazen. Iedereen met een hart voor stoner / doom zal dit werk ongetwijfeld weten te appreciëren maar Bismarck kleurt verrassend vaak buiten de lijntjes van het genre hetgeen volgens ons enkel een meerwaarde betekent. Ijzersterk album.

K.H. (85)

Apollon Records

Tracklist: 1. Tahaghghogh Resalat 2. Oneiromancer 3. The Seer 4. Hara 5. Khthon