Neverlight: The Quiet Room

Neverlight is een Amerikaans studio project rond vocaliste Amanda Farrell. De band ontstond uit donkere momenten, angst en vooral de kans op verlies, daar erbij vocaliste Amanda in 2012 kanker werd vast gesteld. De vrees dat haar stem zou aangetast worden door de medicatie bleek uiteindelijk ongegrond. Voor Amanda en haar partner, gitarist Josh Farrell, een teken om haar stem te gaan gebruiken om vreugde en plezier te bezorgen aan tal van muziekliefhebbers. ‘The Quiet Room’ is, voor zover we weten, het derde full-album van dit gezelschap ronde het koppel Farrell. Centraal staan de verbluffende vocalen van Amanda die op tijd en stond wat weerwerk krijgen van rauwe mannelijke grunts. Die laatsten verbleken eigenlijk bij de soepele en prachtige vocalen van Amanda zelf. Op muzikaal vlak zorgt Neverlight voor een heel mooie symbiose van gothic metal en progressieve elementen. Track na track weet Neverlight op dit album te bekoren dankzij de geweldige stem van Amanda en de vele tempo en ritme wisselingen die ervoor zorgen dat je aandacht geen kans krijgt om te verslappen. Voor dit nieuwe werkstuk deden Amanda en Josh dit keer beroep op Ruben Wijga (keyboards, viool, orkestratie, percussie), Anis Jouini (bass) en Leo Margarit (drums). ‘The Quiet Room’, is een vlot in het gehoor liggend geheel worden met elf tracks. Meestal heel krachtig en stevig, maar ook het rustiger, kalm en gevoelig gebrachte ‘Carve My Name’, dat je als ballade mag bestempelen, is een duidelijk schot in de roos en zou, mits het de kans krijgt op onze radiostations, kunnen uitgroeien tot een groot hitsucces. Dit zou er dan voor kunnen zorgen dat de naam Neverlight een pak extra weerklank zou krijgen. Zelf kiezen we echter voor de meer energieke tracks als bijvoorbeeld het opzwepende titelnummer, waar tempo, kracht en ook wel aanstekelijkheid samen gebracht worden tot een zinderend geheel. We moeten dan ook besluiten dat Neverlight, zonder ons echt met verstomming te slaan, een heel knap album heeft afgeleverd dat er, hopelijk voor de band zelf, voor zorgt dat ze meer naamsbekendheid kunnen opeisen.

Luc Ghyselen (90)

Independent Release

Tracklist: 1. Dreadful Night 2. Unravel 3. Derealize 4. In the Mirror 5. Of Flame and Ash 6. Carve My Name 7. The Quiet Room 8. Trapped 9. Decay 10. Sparrows 11. Walls