Sabiendas: Repulsive Transgression

Het Duitse death metal ensemble Sabiendas werd in 2006 opgestart door gitariste Alexandra Rutkowski. Na een eerste drie tracks tellende demo ‘Buried Alive’ (2007) en een gelijknamige eerste vier tracks tellende ep (2009), komt de band eindelijk met een wat stabielere line-up, want sinds 2010 werd die niet meer gewijzigd. Naast Alexandra hoor je Toni Merkel (drums), F.T. (bass) – beiden erbij sinds 2008 –, Christian Eichberger (gitaar) en Jan Edel (vocals). Die twee laatsten kwamen er in 2010 bij. Met ‘Repulsive Transgression’ is de band nu aan zijn derde full-album toe. Waar al die jaren nog niet aan werd gesleuteld is de muzikale koers. Sabiendas staat voor death metal en kiest op tekstueel vlak vaak lugubere onderwerpen zodat hier o.a. ritueel kannibalisme en de misdaden van o.a. Josef Fritzl en Albert Fish aan bod komen. Ook meer traditionele death metal onderwerpen als moderne horror films aan bod. Dit levert op dit album in ieder geval tien nummers op al is de opener, ‘Intro’, een kort instrumentaal niemendalletje die nog niet echt veel verraadt van de sound van Sabiendas, al krijgt dit wel al bakken dreiging mee. Daarna gaat het eigenlijk steeds volle bak vooruit met brutaal en agressief klinkende vocalen, knetterende drumpatronen en blastbeats, stuwende bassen, stevige en krachtige riffs en eerder melodieuze gitaarsolo’s. Vernieuwend is het allemaal niet, maar het zit wel goed in elkaar en dankzij de tempo en ritmewisselingen die in elk nummer voorkomen blijft Sabiendas je aandacht een kleine veertig minuten lang vast houden. ‘Repulsive Transgression’ is zodoende een goed album geworden die liefhebbers van death metal zou moeten kunnen bekoren.

Luc Ghyselen (76)

Massacre Records MASCD 1117

Tracklist: 1. Intro 2. The Human Centipede 3. General Butt Naked 4. Savagery and Bloodthirst 5. Served Cold 6. The Siege 7. The Grey Man 8. Zombified 9. Divine Manhunt 10. Dungeon Keeper