Oz: Forced Commandments

Oz werd origineel opgestart in 1977 in Nakkila, Finland. In 1983 werd de thuishaven echter het Zweedse Stockholm. In 1991 viel het doek over deze heavy metal band, maar, kijk, na zo’n twintig jaar, werd de band nieuw leven in geblazen. Tegenwoordig is drummer Mark Ruffneck nog de enige overlever van de originele line-up. Hij laat zich nu omringen met Vince Koivula (vocals), Juzzy Kangas (gitaar, backing vocals), Johnny Cross (gitaar, backing vocals) en Peppi Peltola (bass, backing vocals). Op dit achtste werkstuk – vijf ervan komen van voor de break up in 1991 – krijg je acht nummers als je kiest voor de vinyl versie. Op de cd-versie krijg je daar drie extra nummers bij. Het vijftal staat voor traditional heavy metal. Dit betekent mooi opgebouwde nummers met een stevige basis van bass en drums, stevige riffs, melodieuze gitaarsolo’s en krachtige vocalen met, sporadisch, wat hoge uithalen. Je hebt het allemaal al eens eerder gehoord, soms wat beter, soms een stuk minder, meestal net iets anders, maar deze ‘Forced Commandments’ zorgt alvast voor een tijdlang pretentieloos heavy metal plezier. Nee, we zijn absoluut niet in de ban geraakt van Oz, maar we moeten wel eerlijk toegeven dat we ook nergens de skip toets hebben gebruikt. Het zit dus allemaal goed bij dit gezelschap, het hangt er enkel vanaf hoeveel traditional heavy metal je in je collectie wil staan hebben. Meebrullen, headbangen en je luchtgitaar geselen: het kan en mag allemaal bij dit nieuwe album van Oz, dat best een aanstekelijk werkstuk heeft afgeleverd waar kracht en melodie elkaar mooi vinden. Misschien is Oz niet echt een hoogvlieger, maar een goede middenmotor is de band wel.

Luc Ghyselen (78)

Massacre Records MASDP 1113

Tracklist: 1. Goin’ Down 2. Prison Of Time 3. Switchblade Alley 4. Revival 5. The Ritual 6. Spiders 7. Long And Lonely Road 8. Liar 9. Diving Into The Darkness 10. Break Out 11. Kingdom Of War