Sündenklang: Jahresringe

Als reviewer moet je soms eens openstaan voor andere genres. Iets wat je uit eigen beweging niet zou beluisteren of genres die je zelf niet kent. Vandaar dat ik voor MUSIKA eens Sündenklang heb beluisterd. Deze Duitse band speelt dark pop, een voor mij totaal onbekend genre. Bezieler van deze band is Mart Soer, zanger van Stahlman (alweer mij onbekend). Deze Germaan schrijft de nummers, speelt ze in en produceert ze ook. Op live optredens laat hij zich omringen met wat gast muzikanten. ‘Jahresringe’ is het tweede album van dit solo project. En laat ik maar met de deur in huis vallen: dit heeft weinig met metal te maken. Hier horen we pop muziek maar dan van het betere genre. Helemaal niet commercieel, niet “poppy” maar gewoonweg goede, toegankelijke muziek. De zang in het Duits vind ik eens een aangename afwisseling zeker als de zanger een hoog niveau haalt. Door de invloeden van elektronische instrumenten wordt de sound ook wel hier en daar elektro pop genoemd. De rustiger stukken doen wat aan Ewigheim denken. Betere nummers zijn het met aanstekelijke beats gebrachte ‘Antiheld’ en ‘Staub’ ( klinkt wat als een poppy versie van Rammstein), het ingetogen ‘Du Bist Mein Licht’, ‘1000 Stimmen’ en ‘Vergeben und vergessen’. Goh, eens iets totaal anders dan het hardere genre. Het gitaargeweld en de grunts zijn luchtig en ontspannend, maar wel heel goed in zijn genre: echt vakmanschap.

Bart Verlinde (80)

Drakkar Records

Tracklist: 1. Schnitt um Schnitt 2. Staub 3. Schwarze Götter 4. Wenn alles brennt 5. Von Träne zu Regen 6. Du bist mein Licht 7. Antiheld 8. 1000 Stimmen 9. Auf den Weg 10. Vergeben und vergessen