Riot: Rock World

Houdt u van traditional heavy metal / classic hard rock? Dan is het “nieuwe” album van Riot een absolute “must have”. Zeker de fans van de band moeten deze ‘Rock World’ absoluut aan hun collectie toevoegen. Riot werd reeds in 1975 opgestart in New York City door gitarist Mark Reale. Een eerste fysiek wapenfeit kregen we te horen in 1977 met ‘Rock City’. ‘Narita’ (1979) volgde en in de jaren tachtig groeide de populariteit van Riot zienderogen dankzij albums als ‘Fire Down Under’ (1981) tot ‘Thundersteel’ (1988). Ook later volgden nog heel wat knappe albums, maar de échte grote doorbraak bleef uit voor dit gezelschap. Heel wat wisselingen in de line-up zullen daar het debet aan zijn geweest, al leek niets de muzikale carrière van de band in de weg te staan, want steeds opnieuw krabbelde Riot terug recht. Zelfs het overlijden van Mark Reale (2012) hield de band niet tegen om verder te gaan als Riot V. Op ‘Rock World’ krijg je vijftien nummers te horen die meestal nog nooit eerder werden uitgebracht. Het betreft vooral outtakes en demo versies van nummers die in andere versies het levenslicht zagen op een of ander album. Maar een ding hebben alle songs gemeen: het zijn stuk voor stuk waardige nummers die evengoed op een officieel Riot album hun plaats kunnen opeisen en voor heel wat daarvan zouden andere bands een moord plegen. Laat ons eerlijk zijn: vernieuwend is het allerminst, maar elk nummer opnieuw zorgt voor een pakkende mix van kracht, melodie en aanstekelijkheid. Voeg daaraan toe dat elke versie even enthousiast en energiek klinkt alsof je te maken hebt met een stelletje jonge honden die nog alles te bewijzen hebben. Tja, meer heb ik er eigenlijk niet aan toe te voegen, enkel nog even terug keren naar mijn beginvraag en antwoord, en je weet waar je aan toe bent.

Luc Ghyselen (90)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Rockworld Theme 2. Bloodstreets (Alternate Version) 3. Buried Alive (Tell Tale Heart) (Alternate Version) 4. Runaway (Instrumental Early Idea Demo) 5. Killer (Tony Moore Vocals) 6. Maryanne (Rough Mix) 7. Medicine Man (Tony Moore Vocals) 8. Magic Maker (Tony Moore Vocals) 9. Faded Hero (Tony Moore Vocals) 10. Sylvia (Outtake) 11. Good Lovin (Outtake) 12. Creep (Instrumental Outtake) 13. Instrumental 1994 (Brethren Outtake) 14. Medicine Man (Tyrant Sessions) 15. Magic Maker (Tyrant Sessions)