Heron: Time Immemorial

Heron is een doom / sludge metal band die sinds 2014 beide muziekstijl perfect met elkaar verbindt tot een lekker duister geheel. De band bracht ondertussen al enkele knappe schijven uit, waarbij ze die stelling steeds in de zwarte verf weten te zetten. De band doet niet echt iets origineel, maar brengt dus wel een donkere brij die recht doorheen je hart boort. Ook op de nieuwste schijf, ‘Time Immemorial’, bewandelt Heron ook anno 2020 nog steeds diezelfde wegen als voorheen. Dat blijkt al uit het lange ‘Long In The Tooth’. Een bijna negen minuten lange oorgasme voor iedere liefhebber van de betere doom tot sludge metal. Deze band brengt het genre op een zodanig eenzaam hoog niveau dat er eigenlijke nergens een speld valt tussen te krijgen, en dat spreekt toch in hun voordeel. Ook al wordt er dus niets meer of minder gedaan met songs als ‘Death On The Malahat’ of ‘Boiling Ancient Light’ dan we al wisten binnen zowel de muziekstijl, als wat Heron in het verleden zoal naar voor bracht. De schreeuwerige stem, verdovende drum partijen en riffs die je hart doorboren, telkens opnieuw, zorgen ervoor dat je ook bij ‘Void Eater’, ‘Wolverine Blues’ tot afsluiter’ Endless’ steeds diezelfde adrenalinestoot te verwerken krijgt. Waardoor je in donkere gedachten verzonken wegglijdt naar die andere duistere kant van jezelf, waar het altijd fijn vertoeven is. Niets vernieuwend dus, al honderden keren voorgedaan. Maar het is zo heerlijk vertoeven in die donkere wereld die Heron je aanbiedt. Dat je er nog steeds niet genoeg van krijgt. Dat was al het geval bij hun eerste ep in 2015 en dat zet deze Canadese band dus nog maar eens in de donkere verf op deze nieuwste schijf ‘Time Immermorial’. Conclusie: De fijnbesnaarde kruisbestuiving tussen de betere doom en sludge zorgen er over de hele lijn dat je naar adem moet happen, en rillingen over je rug voelt lopen die je bij de les houden. Als je door diezelfde intense samensmelting van doom en sludge het gevoel krijgt bij de keel te worden gegrepen en meegevoerd naar uw donkerste gedachten, dan mag deze band nog honderd albums uitbrengen in diezelfde stijl, ze komen er telkens gewoon mee weg.

Erik van Damme (75)

Sludgelord Records

Tracklist: 1. Long In The Tooth 2. Death On The Malahat 3. Boiling Ancient Light 4. Void Eater 5. Wolverine Blues 6. Endless