Asgard: Ragnarøkkr

Het Italiaanse Asgard brengt op zijn zesde album, ‘Ragnarøkkr’, een progressive rock / metal met invloeden uit folk. De band werd reeds in 1986 opgestart, maar bleef tot dusver onder de radar van ondergetekende. Het huidige line-up van de band – Albert Ambrosi (keyboards, fluit, backing vocals), Franco Violo (vocals), Andrea Gottoli (gitaar), Kikko Rebeschini Sambugaro (drums, percussie) en Paolo Scandolo (bass) – zorgt op dit schijfje voor elf mooi opgebouwde nummers die invloeden verraden van o.a. Pink Floyd, Rush en Jethro Tull zonder een van die bands te willen kopiëren. Asgard heeft dus duidelijk een eigen gezicht en sound. Verschillende tempo en ritme wisselingen zijn in elk nummer opnieuw aan de orde en zorgen voor een gevarieerd en toch vloeiend geheel. Niet elk idee vind ik even geslaagd, maar het geheel luistert in elk geval heel goed weg. Nergens verslapt mijn aandacht echt, want de heren zorgen nu en dan voor toch wel verrassende wendingen en interventies. Zelf lang uitgesponnen nummers als het meer dan elf minuten durende ‘Shaman’ zijn op die manier gemakkelijk te beluisteren met mooie stukken muziek waarin kracht, melodie, en dus tal van verschillende tempo’s en ritmes samen worden gebracht tot een mooi geheel. Het album heeft toch een paar draaibeurten nodig vooraleer het al zijn geheimen prijs heeft, en met iedere nieuwe luisterbeurt wordt je wat dieper mee getrokken in de muzikale wereld die Asgard uit tekent. Met andere woorden: Asgard heeft met ‘Ragnarøkkr’ een album afgeleverd die een mooi plaatsje mag opeisen in een collectie progressive rock en / of metal.

Luc Ghyselen (84)

Pride & Joy Music PJM 12210

Tracklist: 1. Trance-Preparation 2. Rituals 3. The Night Of The Wild-Boar 4. Visions 5. Kali-Yuga 6. Shaman 7. Battle 8. Der Tod 9. Danse Macabre 10. Anrufung 11. Ragnarøkkr