Stone Machine Electric: Stone Machine Electric (ep)

De muziek van Stone Machine Electric wordt omschreven als doom / jazz. De formatie timmert sinds 2009 aan de weg timmert. Eigenlijk is de muziek van dit duo in een hokje duwen hen tekort doen, want ook stoner elementen komen boven drijven. Dat was al het geval met hun debuut ‘Stoner Machine Electric’ in 2013 en die weg bewandelde de band ook op hun laatste full album ‘Darkness Dimensions Disillusion’ dat vorig jaar op de markt kwam. Nu is er wederom een titelloze schijf met amper twee songs. Dit 7″ vinyl schijfje bevat songs die al eerder zijn uitgebracht, het is dus een soort compilatie schijf geworden. ‘Mushroom Cloud’ vonden we ook op het debuut, en laat een band horen die toen al meerdere grenzen wist te verleggen wat doom / stoner betreft. De jazz elementen en het experimenteren tot improviseren kwamen toen ook al boven drijven. ‘Walking Among The Blind’, een single uit 2010, doet opvallend aan Black Sabbath denken, of toch in bepaalde mate. Ook nu weer is labelen van deze band een onmogelijke opdracht, en dat trekt ons naar goede gewoonte nog het meest over de streep. De traag op gang komende songs, binnen een zompig doom atmosfeer, met een elektrische impuls die je, eens onder invloed van die hypnotiserende klanken, lekker doet weg zweven over donkere gedachten in je onder bewustzijn. Dit is een band die groeit en blijft groeien in zijn kunnen. Deze twee songs bewijzen ruimschoots dat de band in 2009 zijn tijd ver vooruit was. Anno 2020 klinkt dat nog steeds grensverleggend en opvallend fris. De tijd is echter niet blijven stilstaan voor Stone Machine Electric, die vorig jaar met ‘Darkness Dimensions Disillusion’ bewees dat ze zichzelf blijven heruitvinden. Met deze knappe 7″ vinyl bewijzen ze echter dat ze in het verleden reeds unieke meesters waren in hun genre. Vooral is Stone Machine Electric een sterk onderschat duo dat helaas nog teveel onder de radar is blijven zitten, en eerder verdiend om in de doom / stoner schijnwerper te staan. Conclusie: Wie houdt van even terugkeren in de tijd, is dit een aangenaam “must have”. Maar ook de doorsnee stoner / doom liefhebber zal smullen van dit lekker duister pareltje van een 7″ vinyl dat je donkere ziel diep raakt. En nu hopen dat Stone Machine Electric eindelijk de aandacht krijgen die ze al lang verdienen. Want dit is gewoon stoner / doom van een eenzaam hoog niveau, zoals je zelden tegen komt. We hopen alleen dat de band niet te lang blijft hangen in het verleden, en naar goede gewoonte zichzelf blijft heruitvinden. Want dat is net zo fascinerend aan een band als Stone Machine Electric. Elk album vinden ze opnieuw zichzelf uit, en blijven de aanhoorder daardoor verrassen. Kopen deze handel dus, want als doom en stoner fan, die houdt van grenzen verleggen, zal je niet worden ontgoocheld

Erik van Damme (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Mushroom Cloud 2. Walking Among The Blind