Old Forest: Back Into The Old Forest

We schrijven 1999 als het Britse black metal gezelschap Old Forest zijn debuut presenteert: ‘Into The Old Forest’. Het album wordt op heel gemengde gevoelens onthaald – een bepaalde criticaster gaf het album een score mee van 1/10. Toch bleken liefhebbers van pure black metal – we denken aan liefhebbers van o.a. Satyricon, Gehenna, Burzum, Emperor, … – het album wel te smaken. Old Forest bleef actief tot 2001 maar hield het eindelijk toch voor bekeken. In 2007 werd de band nieuw leven in geblazen en dat leverde ondertussen ook reeds drie nieuwe albums op. Maar het debuut bleef voor vele liefhebbers onbereikbaar wegens “uitverkocht”. Tal van kleiner labeltjes wilden het album ook op vinyl uitbrengen maar telkens stelde het originele label, Mordgrimm, zijn veto. De band zelf zit er duidelijk mee verveeld en beslist nu om het album opnieuw op te nemen in de zelfde originele line-up maar met een lichtjes gewijzigde titel. ‘Back Into The Old Forest’ heet het schijfje nu en het wordt ook nog later dit jaar op vinyl verwacht. De acht nummers die het schijfje uitmaken zijn een mooi toonbeeld van hoe compromisloze anti commerciële black metal in het begin van de jaren negentig klonk, al werd het album dus eind van de jaren negentig origineel op de markt gebracht. Zo’n vijfendertig minuten lang nemen de heren van Old Forest je mee op een heel intense en beklijvende trip doorheen hun donkere, koude en dreigende muzikale ideeën. Vernieuwend is ‘Back Into The Old Forest’ allerminst, daar bestaat niet de minste twijfel over, maar een koude duisternis overvalt je vanaf de eerste tonen van opener ‘Grond (Hammer Of The Underworld)’. De heren grijpen je meteen bij je nekvel, knijpen je strot nu en dan nog iets steviger dicht en slingeren je tenslotte als een stuk wegwerpmateriaal in een koude, donkere hoek. Wij hebben ons alvast geen seconde verveeld en zijn dan ook maar wat blij dat Death To Music Productions en natuurlijk Old Forest zelf er voor gezorgd hebben dat we dit album aan onze collectie kunnen toevoegen. Een aanrader voor wie old school black metal een warm hart toedraagt.

Luc Ghyselen (85)

Death To Music Productions

Tracklist: 1. Grond (Hammer Of The Underworld) 2. Death In The Cemetary 3. To Haunt The Old Forest 4. Hymn Of The Deep 5. Glistening … 6. Where Trees Are Withered 7. Shadow Whispers 8. Become The Gods Of War