Emile: The Black Spider / Det Kollektive Selvmord

Emile is het solo project rond zanger en gitarist Emil Bureau van The Sonic Dawn. Hoewel de muziek wordt omschreven als folk, die elementen passen daar zeker in, zien en horen we in dit solo project veel verwijzingen naar de psychedelische muziek van The Sonic Dawn terug. Met ‘The Black Spider / Det kollektive Selvmord’ brengt Emile vooral een kleurrijke en een bijzonder weemoedige schijf uit, binnen een doorgaans intieme omkadering. Gedreven door akoestische gitaarlijnen treden we met ‘Bids Fall’ binnen die melancholische wereld, waar je hart tot rust komt. Ook al gaat het bij Emile over dood, verderf en verdriet. Er hangt een weemoedige atmosfeer die je niet wegvoert naar enkel en alleen een tranendal. Je voelt ook een gelukzaligheid over jou neerdalen, die je gemoed net tot rust brengt. En dat is ook het bijzonder mooie aan songs als ‘Weight Of The World’, ‘Step Into The Universe’ en ‘ Live Upside Down’ en eigenlijk de volledige schijf. Ook al gaat het altijd die kabbelende en intieme kant op, de hypnotiserende stem en muzikale omlijsting doen je wegdromen zonder je in slaap te wiegen. Ook bij ‘Der Kollektive selvmord’ – nochtans geen leuk onderwerp – worden geen ruiten ingegooid of geluidsmuren afgebroken. Eerder worden harten enorm diep geraakt, telkens weer binnen een zeer intimistische omkadering. Diezelfde paden blijft Emile verder bewandelen op ‘Bundlos’, ‘Undergangen’ tot afsluiter ‘Spirer’. Conclusie: Binnen een folkse atmosfeer, met een lichtjes psychedelische tongval, raakt Emile meerdere gevoelige snaren. Emile gebruikt diezelfde dromerige elementen telkens opnieuw om dus een verhaal te vertellen dat je hart verscheurd van immens verdriet. Maar net door je dat sprenkeltje hoop, een lichtje in de duisternis, aan te bieden voel je u niet wegkwijnen in verdriet. Maar eerder zakt er een gemoedsrust over jou neer die pijn en geluk perfect met elkaar verbindt. Want na elke donkere wolk, is er altijd zonneschijn. Emile heeft dit goed begrepen en geeft de mens hoop op betere tijden. En net dat combineren tussen beide elementen, om daardoor je ziel intens te verwarmen, trekt ons bij deze mooie psychedelische folk schijf nog het meest over de streep.

Erik van Damme (80)

Heavy Psych SoundsĀ  HPS 126

Tracklist: 1. Birds Fall 2. The Black Spider 3. Weight Of The World 4. Step Into The Universe 5. Life Upside Down 6. At Se Ud Over Sig Selv 7. I Krystalkuglens Saer 8. Det Kollektive Selvmord 9. Bundlos 10. Undergangen 11. Spirer