Elephant Tree: Habits

Elephant Tree uit Londen is een geval apart. Op één of andere manier slaagt het viertal er in om psychedelische desert rock, funeral doom en gothic rock tot een synthese te brengen. Dat bewijzen ze andermaal met deze derde langspeler ‘Habits’. Na een aanzwellende ambient intro ‘Wake Repeat’, worden we met ‘Sails’ meteen gehypnotiseerd door de combinatie van psychedelische zweverige vocalen en zeer gekapte, drone-achtige desert rock, overgoten met effectpedalen en synths. De muziek heeft een soort onverstoorbaarheid over zich en moet het hebben van steeds weer kleine expansies van een eeuwigdurende rode draad, en daar slagen nummers als ‘Faceless’ best goed in. Het is eigenlijk bizar dat dit album op geen enkel punt saai aanvoelt! De drone grooves zorgen voor een aantal heerlijk zware, vettige momentjes. ‘Exit The Soul’ gooit het dan weer over een andere boeg: we gaan meer de melodische toer op, met psychedelische synths en bezwerende zang, wat het geheel een seventies occult gevoel geeft. Dat vormt dan weer naadloos de brug naar melancholische (funeral) doom invloeden die we hier, maar ook verder in het album horen (bijvoorbeeld op afsluiter ‘Broken Nails’). Halverwege de plaat zien we een soort stijlbreuk, waar fans van Seer zeker niet rouwig om zullen zijn. met ‘The Fall Chorus’ boort Elephant Tree een naturalistische folkbron aan met akoestische gitaar en viool. Onwillekeurig doen passages als deze denken aan de ballades van het legendarische Demons & Wizards, en voor die vergelijking valt zeker iets te zeggen. Ook op het erg commerciële ‘Birds’ valt een heavy metal invloed te bespeuren en weegt ook de gothic rock / metal steeds meer door. Deze kaart wordt nog sterker doorgetrokken op ‘Wasted’: als Death In June of The Cure een paar generaties later vanuit een stonermilieu waren begonnen, had het waarschijnlijk zo ongeveer geklonken. Anderzijds zullen ook liefhebbers van My Dying Bride en Anathema hier wel hun gading vinden. Veelzijdig is dit ‘Habits’ van Elephant Tree dus in elk geval wel, en dit ten goede! Noem het een onwaarschijnlijk experiment, maar hoe de Britten psychedelic, desert en gothic rock laten samenvloeien, dwingt respect af.

Sam Bruynooghe (87)

Holy Roar Records

Tracklist: 1. Wake Repeat 2. Sails 3. Faceless 4. Exit The Soul 5. The Fall Chorus 6. Birds 7. Wasted 8. Broken Nails.